източник: „За Жената“
Ако обичате картофените кюфтета , но никога не сте се опитвали да ги направите сами или пък сте имали провал в опитите си, то днес сме ви приготвили перфектната рецепта за картофени кюфтета – не се разпадат при пърженето (кошмарът на всяка домакиня), отвътре са пухкави и меки, а отвън – с хрупкава румена коричка ! Продуктите – от вас, рецептата – от нас:
Продукти:
1,5 картофи
1 глава лук
1 връзка магданоз
черен пипер – на вкус
300 гр.сирене
1 яйце
За панировката:
4 яйца
200 гр.галета
Приготвяне:
Първо сварете картофите – измийте ги много добре, поставете ги в тенджера със студена и подсолена вода (на 1 литър вода – 1 с.л. сол).
Поставете ги на умерен огън и варите до омекване (внимавайте да не се разпаднат, обаче). След като картофите се сварят, излейте горещата им вода и налейте студена (така процесът на варене се пресича). Излейте и студената вода, да останат на сухо. Обелете картофите, нарежете ги на парчета и ги намачкайте с уреда за пюриране
Може и да ги настържете на едро ренде. Нарежете лука и магданоза на ситно и ги прибавете към картофите. Добавете черен пипер на вкус, натрошеното или настъргано на едро ренде сирене и яйцето. Замесете сместа като кайма до еднородна структура. От сместа оформете еднакви по големина кюфтета и ги наредете в тава. В две широки купички поставете в едната галетата, а в другата разбийте добре яйцата. В тиган налейте олио, толкова, че като пуснете кюфтетата при пържене, олиото да ги покрие.
Нагрейте олиото и намалете огъня на умерен, едно по едно оваляйте картофените кюфтета първо в галетата от двете страни, а после – в разбитите яйца. Пуснете ги в нагрятото олио и пържите до златисто кафява коричка. Готовите кюфтета подредете върху кухненска хартия, за да се абсорбира излишната им мазнина.
Важно: Никога не белете (дори да нарежете) картофите преди варене. Поставете ги добре измити с ципата им в тенджерата със студена и подсолена вода. Защото обелените картофи поемат вода при варенето, а вашата смес ще се получи по-рядка и рискувате картофените кюфтета, при пържене да се разпадат. Колкото се може по-малко ги дръжте във водата.
Това е – приятен апетит!