fbpx

До 2050 г. се очаква да има над 3.7 млн. столетници в света

Нови изследвания показват, че дълголетието на хората ще се увеличи драстично до 2030 г. Според американски център за проучвания „Pew“ до 2050 г. се очаква да има над 3.7 милиона столетници в света. Прогнозите показват, че жена родена през 2030 г. ще доживява средно до 83.3 години, а мъж до 79.5 години.

„Средната възраст в България за мъжете е 71 г., а за жените 76 г., това е 2018 г. Средно 74.5 г. – това е непрестижна възраст за България, обидна, защото по цял свят и особено в по-напредналите страни, всичко е 80 г.“, казва пред bTV проф. Димитър Чавдаров, автор на книгата „Да остаряваш бавно, е изкуство“. Сред основните фактори, които влияят на стареенето и предопределят старостта, са начинът на хранене, стресът, пушенето и местоживеенето.

„Най-сериозният дефект в храненето на хората е препеченото – кафяво има ли отгоре е лошо. На второ място – огромните количества захари и тлъстини. Тези неща, за да се развиваме нормално трябва да ги има при нас, но в определена хармония и съвкупност. Шоколадът е една от най-полезните храни – умерено, качествено, даже белгийците създадоха един шоколад за дълголетие. Испанците отдават дълголетието на виното. Испанското вино съдържа ресфиратрол – един от факторите, гарантиращ дълголетие. При гърците зехтина.

Все пак тези минават за щастливи нации, а българите не са щастлива нация. Тя се определя с няколко параметри и в световните класации ние минаваме на ниско място“, пояснява още проф.Чавдаров.

В класацията с 10-те най-щастливи страни за 2019 г. попадат 8 европейски, като челната позиция е отредена на Финландия. Друга класация, обаче показва, че в Япония има най-голям брой население над 100- годишна възраст. От страна на изгряващото слънце е и 116-годишната Кейн Танака, обявена официално през март тази година за най-старият жив човек в света.

Има един народ хунза в Тибет, който се смята за най-щастлив. Столетниците са най-много, а е толкова първобитен, токова примитивен, но хора на 90, на 100 години си орат си работят с нормален ритъм, постоянен“, разказва професорът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Огромен успех за Георги Христов в зала 1 на НДК

Кадри ФБ Очаквано концертът на великия Георги Христов предизвика огромен интерес. Залата е препълнена, няма свободни места. Изключителна емоция подари изпълнителя на феновете си, както обеща. Освен обичаните и познати хитове, изпълни и най-новите си песни, включени в последния албум. С много чувство за хумор и самоирония забавлява публиката, нарича …

Блиц Новини
Добра новина за вечните длъжници, но не съвсем

Доста време отне на депутатите да пуснат в действие закона за личния фалит, но това е на път да се осъществи. Правната комисия към парламента прие отпадането на „вечния длъжник“. По този начин се приема десетгодишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени …

Блиц Новини
Геро се стопи, показа елегантна фигура

Кадри Нова ТВ Драстична промяна се забелязва във външния вид на актьора и партньор на Димитър Рачков – Герасим Георгиев Геро. От известно време прави впечатление, че фигурата му се смалява и вече не е това мощно присъствие на сцената в сравнение с предишния сезон. На снощният лайв си свали …

error: Content is protected !!