fbpx

Истината за учебниците: Кой и как определя какво да знаят децата?

Просветното министерство замрази процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас

През изминалата седмица ВМРО поиска ревизия на всички учебници. Партията настоява Министерството на образованието да изготви доклад за съдържанието им. Повод за тези действия даде замразяването на процедурата по одобряването на новите учебници по история за 10 клас. Причината – според историци и учители уроците за тоталитарния режим са представени некоректно и са пропуснати важни моменти от този период от историята ни.

В ефира на „Събуди се” историкът проф. Красимир Богданов от ВМРО заяви, че от партията са поискали преглед на всички учебници, особено тези по хуманитарните науки, още през пролетта на 2018 г. Тогава от просветното министерство ги уверили, че е съставена комисия и тя ще излезе със становище до края на годината, но това така и не се случило.

„Трябва да се промени концепцията за писане на учебници и съдържанието им. Конкретно по история трябва да се казва истината, такава, каквато е била. Не трябва да се манипулира мнението на ученика”, коментира проф. Богданов.

„Не учебникът, а учителят е този, който преподава в класната стая. Но никой няма право да подменя съдържание или да публикува противоречиви текстове”, заяви от своя страна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя смята, че авторите трябва да създадат съдържанието така, че то да отговаря на заложените в учебната програма резултати.

Според зам.-министъра „няма нищо лошо в това да има повече авторски колективи”.

„Недопустимо е за съвременно общество да започнем отново да учим по идеологически учебници”, каза още Михайлова.

Още по темата гледайте във видеото.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!