fbpx

Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС.

В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек получава повече за същите пари, при това съвсем буквално, пише австрийският „Кронен Цайтунг“ и дава конкретни примери.

100 австрийки евро например имат в Турция покупателната сила на 231 евро, а в България де факто са равни на 213 евро.

Най-скъпо си остава в Швейцария, в северните европейски страни и в някои отвъдокеански земи. В Швейцария 100 австрийски евро се равняват едва на 73 евро, в Дания – на 78 евро, а в Швеция – на 88 евро, пише Дойче веле.

И още числа

Много по-изгодно, но не толкова, колкото в България, е в следните европейски страни: в Румъния 100 евро имат покупателната сила на 191 евро, в Унгария – на 169, в Чехия – на 166, в Полша и в Хърватия – на 159, а в Гърция – на 131 евро.

Специално за германците ваканционното време предлага възможност да похарчат по-малко пари, отколкото вкъщи – заради различията в стандарта, пише германският „Ди Велт“ и обобщава: Най-общо казано, ваканцията на север е доста по-скъпа, на изток – значително по-евтина.

От старите държави-членки на Европейския съюз има само три, в които е по-евтино, отколкото в Германия – Гърция (с 16 процента), Португалия (с 13 процента) и Испания (с 8 процента).

На другия полюс са скандинавските страни, сред които най-скъпо е в Дания – с 38 на сто повече от средното европейско равнище. Още по-скъпо е извън пределите на Европейския съюз – Исландия води с цени, надхвърлящи със 156 процента средноевропейските.

Най-изгодно е в България

В България за германците е най-изгодно – там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС, пише „Ди Велт“ и добавя: „А който търси още по-евтино, ще трябва да излезе извън пределите на Европейския съюз: в Турция 1 германско евро се „умножава“ до 2,44 – не на последно място благодарение на слабата турска лира“.

Изданието цитира икономиста Кристоф Шрьодер, според когото цените на стоки като лаптопи и фотоапарати, които в повечето случаи не са произведени на място, варират съвсем малко. „В България те струват само с 6 процента по-малко, отколкото е средното ниво за Европа. И само с 4 процента по-малко в сравнение с цените, които плащат благосъстоятелните граждани на Люксембург“, посочва Шрьодер.

Това обяснява и защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи, отколкото в България, пише „Ди Велт“ и добавя, че в Германия относително евтини са и алкохолът и цигарите.

За сметка на това германците плащат сравнително много за ползването на обществен транспорт – цените надхвърлят с 19 процента средните за ЕС.

 

Dnes.bg

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!