fbpx

НАП напомня на завършилите училище да плащат сами здравните си осигуровки

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомнят от Национална агенция за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение.

За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка. Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

В тези случаи завършилите своето средно образование трябва да подадат декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване, съобщава www.mediapool.bg.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права, напомнят още от НАП.

Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на НАП в страната или чрез електронната услуга на НАП – Здравноосигурителен статус“ на страницата на агенцията.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 г. е 22,40 лв. на месец и се внася до 25-о число на следващия месец. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор“, допълват от агенцията.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Папи Ханс и Натали Трифонова изригнаха срещу „маймуните” в шоубизнеса в България

кадри bTV След като са постоянно заедно в „Денсинг старс”, Папи Ханс и Натали Трифонова се събраха и в нейното предаване COOLt. Поводът беше новата песен на певеца, но същинската част от разговора беше на съвсем друга тема. Тя тръгва от пост в социалните мрежи, в който Папи заявява, че …

Блиц Новини
Обрат в „Денсинг старс”: Натали се показа с нов мъж до себе си

кадри bTV Една от най-добрите и хармонични двойки в „Денсинг старс” е Натали Трифонова и Димитър Стефанин. Но в следващото шоу те няма да танцуват заедно. Натали съобщи, че има нов партньор, или както се изрази самата тя, „нов мъчител”. Във видео с социалните мрежи синоптичката на bTV се появи …

Блиц Новини
Нападнаха „Бригада Нов дом” заради детски играчки

кадри bTV За епизода, в който „Бригада Нов дом” помогна на майката с тежка диагноза Благовеста и дъщеря ѝ Християна, предаването получи много висока оценка от зрителите. Не са малко обаче хората, които са озадачени и доста подразнени от един конкретен детайл от ремонта. След като започнаха да разчистват жилището …

error: Content is protected !!