fbpx

Можем да изнасяме много повече череши, потенциалната печалба е забележителна

България има нереализиран потенциал за износ на череши на стойност 683 хил. долара годишно. Това изчисляват експерти, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

В доклада се посочва, че търговията с пресни череши по света преживява бум. За периода 2014-2018 г. обемът на търговията нараства с над 70%, а стойността и – с над 93%, подчертават експертите.

За периода 2012-2018 г. пазарът на череши се удвоява до 700 хил. т. Прогнозата е до 2024 г. пазарът да достигне 1 млн. т, а средната цена – над 5 евро за кг.

Нарастващата покупателна способност на все по-големи части от населението в Азия и гладът за прясна продукция прави този пазар особено атрактивен. От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния изток.

Разместването на пазарните пластове ще създаде много нови възможности за експорт и в Европа, а благоприятните перспективи ще се запазят и занапред, прогнозира се в доклада.

На този фон България все още остава встрани от активно търгуващите държави. Страната има огромен потенциал за развиване на експортно ориентиран бизнес, а високите цени на продукцията ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка, пише в доклада.

Николай Вълканов, управител на ИнтелиАгро, коментира, че годината е по-добра по отношение на изкупните цени заради лошото време през пролетта и загубата на част от реколтата.

„Цените в средата на май започнаха от 8 лв. за килограм. Между 4 и 5 лв. е цената в момента в зависимост от място. Отделно качеството на продукцията в търговските вериги е подобрено. Вече виждаме и мост между производители и търговски вериги“, коментира той.

Той подчерта, че България е в топ 3 на износителите на коктейлни череши. Вълканов обаче посочи, че страната ни трябва да развива и по-високия сегмент в сектора.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

Hell's kitchen
Царина: Имах силна вяра в себе си и възможностите си

Кадри Нова ТВ Царина въпреки, че остана на крачка от черната куртка стана любимка на феновете на Хелс китчън. Хоби готвачката успя да пребори конкуренти работили за големи ресторанти и доказали се професионалисти. След напускането й интереса към нея не стихва и сега я виждаме в собствената й кухня и …

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

error: Content is protected !!