fbpx

С грижа за историята: Фамилия от Лясковец почиства доброволно занемарени паметници

автор: Галина Георгиева, „Борба“

Трима мъже от Лясковец – двама братя и баща им, не пестят сили и енергия, за да вършат доброволно общественополезен труд. Това са Милен, Атанас и Валери Богданови. Ентусиастите създали своя семейна фирма за професионално почистване чрез пясъкоструене. Така периодично лъсват до блясък паметници на възрожденци и революционни дейци в региона и различни краища на страната. Правят го изцяло на доброволни начала и с надеждата, че постъпката им ще послужи за вдъхновение на други хора.

Фирмата била основана преди 7 години, разказа единият брат – Милен. По думите му в началото имало много трудности, но с времето и с общи усилия ги преодолели. Научили се да боравят с машините и да работят по специфичните методи, касаещи този тип почистване.

„Под пясъкоструйна обработка се разбира почистване на повърхност под въздействието на абразив, който се изпуска чрез въздух под налягане. Тази дейност е подходяща за почистване на метали, каменни повърхности, пластмаса, дърво и други. Водното бластиране е другата услуга, която предлагаме, и тя представлява почистване само с вода под много високо налягане. Това е екологично чист процес, подходящ главно за каменни повърхности“, обясни той.

Милен Богданов

Преди да се премине към същинската част обаче, е нужно специално облекло. Включва защитна маска, ръкавици, а костюмът покрива цялото тяло. Макар външно костюмът да наподобява скафандър на космонавт, всъщност е лек и удобен, увери Милен.

Младият мъж сподели, че идеята да почистват безвъзмездно паметници се родила тази година. Първите, на които върнали предишния облик, били монументите на Цани Гинчев и Никола Козлев в Лясковец.

 

След това се погрижили за този на Елена Грънчарова в Горна Оряховица. Излезли от рамките на регионалното културно историческо наследство и върнали едновремешната визия на скулптура във Варна.

„Преди време инвестирахме в нови машини, които искахме да тестваме и да видим какъв ще е ефектът на работа с тях. Същевременно с това си дадохме сметка, че можем да сме полезни на обществото. Не е нужно да търсиш усилено замърсени паметници, защото, за съжаление, днес се пренебрегва грижата за тях. Смятаме, че постъпката ни е хубав модел за подражание от други хора и фирми, за да вършат и те благородни неща. България има нужда от това”, заяви доброволецът.

По думите му всеки обект, за който поемат ангажимент, е предизвикателство. Уточни още, че различните видове замърсявания се третират по индивидуални начини, с определени машини. По тази причина постоянно е нужно влагане на средства в оборудване, за да няма замърсяване, което да им се опре.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!