fbpx

Много японски компании задължават жените да носят високи токчета. Ще се промени ли това?

Японският министър на здравеопазването и труда защити компаниите и офисите, които изискват от жените да носят високи токчета на работното си място, с аргумента, че това е „необходимо и подходящо“. Това се случи след подаване на петиция срещу тази практика.

Коментарът беше направен, когато Такуми Немото беше помолен да коментира петиция, подадена от група жени, които искат правителството да забрани работните места да изискват от жените, търсещи работа и служителките да носят високи токчета, информира AFP, цитирана от БГНЕС.

„В социален план това е прието като нещо, което попада в сферата на необходимите и подходящи на работното място неща“, каза Немото пред законодателната комисия.

Петицията е предадена на министерството на труда във вторник, а кампанията е наречена #KuToo, игра на думи от японската дума „kutsu“ – което означава обувки – и „kutsuu“ – което означава „болка“, и препратка към глобалното движение #MeToo срещу сексуалното насилие.

Движението бе стартирано от актрисата и писател на свободна практика Юми Ишикава и бързо спечели онлайн подкрепа от хиляди хора.

Участниците казват, че носенето на високи токчета се смята за почти задължително, когато се търси работа, или за служителките в много японските компании.

Някои участници в разразилия се спор описват високите токчета като отговарящи на съвременния изглед на краката, докато други настояват за по-широко разхлабване на дрескода на японското работно място, където бизнес костюмите за мъже са повсеместни.

През 2015 г. директорът на престижния филмов фестивал в Кан се извини, след като над жените им е отказан достъп до червения килим, ако не носят високи токчета. Но Кан запази дрескода, въпреки протеста на холивудската суперзвезда Джулия Робъртс, която на следващата година се яви боса.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!