fbpx

Нови правила в Рим: Без катерене по паметниците и влизане във фонтаните

Кметицата на италианската столица Вирджиния Раджи представи наредба, забраняваща лошото поведение в града. Забраната включва яденето или пиенето около историческите обекти, катеренето по монументите, разхождане в полугол вид и влизането във фонтаните, разказа bTV.

В действителност повечето от мерките в наредбата досега са съществували като временни или пък са били рядко прилагани. Сега общинският съвет гласува те да станат постоянни. Който не се подчинява на правилата, ще бъде изгонен от историческия център на града за 48 часа.

„Центърът на Рим е зона, защитена от ЮНЕСКО“, припомни Раджи и обеща нулева толерантност за онези, които рушат града.

Така Рим се присъединява към усилията на наводнените с туристи градове. Миналата година Флоренция въведе наредба, налагаща глоби до 500 евро за онези, които ядат на тротоарите или на входните врати на кооперациите в района на галерията Уфици.

Венеция в миналото забрани на туристите да ядат на площад „Свети Петър“, освен ако не го правят в скъпите кафенета и ресторанти там. В Париж музеят Лувър затвори врати за цял ден, след като служителите казаха, че посетителите са прекалено много и те не могат да се справят с тях, припомня БТА. В Амстердам властите планират забрана на обиколките с екскурзовод в квартала с червените фенери.

Кметицата на Рим каза, че вече е започнала да пише писма на посланиците на страните, чиито граждани са заловени да се държат лошо.

Още вчера общинската полиция пък започна да кара туристите в района на Испанските стъпала да спрат да пият бира и да си обуят обувките.

Според приетите мерки Рим забранява и мнимите гладиатори, досаждащи на туристите в района на Колизеума и на други исторически места и искащи пари за селфи с тях. Досега в тази насока имаше временни забрани, които обаче не дадоха резултат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!