fbpx

С нови законови поправки: Партиите връщат надвзетите субсидии

Партиите и коалициите ще трябва да върнат надвзетите държавни субсидии от 2016 година досега. Това предвиждат поправки в Закона за политическите партии, които кабинетът е одобрил, съобщиха от пресцентъра на правителството, пише „Монитор“.

По-късно през деня стана ясно, че поправките са внесени на подпис от финансовия министър Владислав Горанов и са одобрени неприсъствено от членовете на МС. Всъщност с промените се уточняват правилата за формиране и разпределяне на парите за действително получен глас, така че сумата да бъде фиксирана точно на 11 лева. В момента в закона е записано, че общите пари, предвидени в бюджета се разпределят пропорционално на получените действителни гласове от всички партии и коалиции. Точният размер на субсидията обаче се определя всяка година от бюджета. Това витиевато определение обаче позволява парите за действителните гласове, получени за формациите извън НС, да се разпределят сред останалите.

Именно поради тази причина преди седмица се оказа, че през 2018 г. всички партии в НС са взели с около 6,5 млн. лева повече и вместо по 11 лева за спечелен глас, са им били изплатени по 13,20 лева.

Така за миналата година вместо полагащите им се общо 32 млн. лева партиите и коалиции всъщност са получили над 38 млн. лева. След като това стана ясно, миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали средствата са разпределяни законосъобразно, а финансовият министър Владислав Горанов на свой ред обясни, че това се дължи на пропуски в закона.

Сега с промените от кабинета диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година партиите получават субсидия за цяла календарна година или за по-кратък период. Също така се предвижда планираните по бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни и индикативни. От МС обясняват, че общият размер на субсидиите за година ще бъде намален с 6,5 млн. лева, а за времето от 2016 до 2019 г. икономията в бюджета ще е 18,6 млн. лева.

Междувременно темата по-късно през деня днес коментираха премиерът Бойко Борисов и финансист номер 1 Владислав Горанов след обиколката им в Габровско.

„Така че, ако някой по закона е надвзел повече, да ги върне веднага“,

каза премиерът. На свой ред Горанов обясни, че коригират закона, за да отговорят на обществените очаквания и на „това, което винаги е било справедливо“. „Размерът, определен в годишния Закон за бюджета да се получава точно, а да няма преразпределение на гласовете от всички гласуващи от правоимащите партии. Предлагаме от 26 май 2016г., от както са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма съмнение как се определя“, обясни той.

монитор

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Бони гази наред, за да изпъкне в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Не остана много до финала на Хелс китчън и борбата се ожесточава. Дори в отбора на златните, за които награда няма страстите се засилват. Гърдева и Бони меко казано не се харесват, но певицата дотегна и на останалите с напъните си да изпъкне винаги и да получава …

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

error: Content is protected !!