fbpx

Учени създадоха толкова силен звук, че кипва и изпарява вода мигновено

Той би бил фатален за живи същества

Учени от университета “Станфорд” създадоха звук, който е толкова силен, че при контакт с вода я кипва и изпарява мигновено, предадоха световните медии, цитирани от btvnovinite.bg.

Експериментът е проведен в лабораторни условия, като малки струйки вода са били “ударени” от кратки пулсации на рентгенов лазер с високо честотна енергия. Когато рентгеновите лъчи ударят водните струйки под микроскоп ясно се вижда, как водните молекули изчезват.

Звукът създава и ударна вълна, която се разпространява по водната струйка. Интересното е, че ударната вълна е достатъчно силна за да наруши спокойствието на водните молекули, но в същото време е недостатъчна за да ги разпадне напълно. Според учените това означава, че са постигнали максимално силният звук, който е възможен под вода.

Звуковото налягане е 270 децибела – това е повече от звука на излитаща ракета и енергийно се равнява на електричеството от цял град съсредоточено само в една точка.

Подобен звук би бил фатален за живи същества. Човешките тъпанчета ще се спукат веднага и е доста вероятно това да се случи и със сърцето и белите дробове.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!