fbpx

Български плаж се нареди сред най-красивите в Европа

Източник „Профит“

Снимка: vila.bg

Туристическият портал European Best Destinations определи най-добрите европейски плажове за 2019 г.

Първото място заема хърватският Pasjača в Конавле, а българският Болата се нарежда на 16 място в класацията.

Най-красивият плаж в Европа се намира в сърцето на величествения регион Конавле, на 10 минути от Цавтат и на 30 минути с кола от перлата на Адриатика – Дубровник.

Сгушен в подножието на скали, този плаж е резултат от борбата между човека и природата. Той се образува, когато от брега са изкъснати скали за изграждане на пътищата, а останалите се превръщат в ситни камъчета, а впоследствие и в пясък.

Така плажът е роден. След няколко години обаче морето прибира пясъка в дълбините си, а местните жители пренасят нови скали, които отново се превръщат в камъчета и пясък. Те ще го правят отново и отново, за да запазят малкия си рай, посочва European Best Destinations.

На второто място е класиран испанският Nerja. Той е разположен в един от най-красивите европейски региони – Андалусия, на час път от летището в Малага.

На третото място отново се нарежда хърватски плаж. Nugal, на Макарската ривиера, е определян и като една от най-потайните пясъчни ивици на Стария континент.

Ще ви отнеме повече от 30 минути лутане в скалите, преди да стигнете до мястото.


Топ 5 допълват Porthminster във Великобритания и St Nicholas Island beach в Черна гора.

На шеста, седма и осма позиция се намират Cala Sa Boadella в Испания, гръцкият Cape Drastis beach и френският Saleccia. Деветото място също е заето от френска брегова ивица – това е Bestouan.

Топ 10 се оформя от Numana Alta в Италия.


На 16 позиция – след Vlychos в Гърция, Mamaia в Румъния, Bolonia в Испания, Positano в Италия и Cala Pregonda в Испания, се намира българският Болата.


Този малък залив край Каварна е признат за най-красивия български залив в световен мащаб.

В миналото достъпът до него е невъзможен, защото попада в забранена военна зона. Днес това пък е защитена природна територия.

Болата е единственият пясъчен плаж в района на нос Калиакра. През него тече река, която се влива в морето, а от двете му страни се издигат скали, в които стихията е издълбала множество пещери.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!