fbpx

Ердоган: Ако европейските държави живеят в мир днес, това е благодарение на Турция

Европа няма да се радва на същото ниво на сигурност и мир, както сега, ако не беше желанието на Турция да спира тълпите от бежанци, които напират към границите й. Това заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган, цитиран от „Рашъ тудей“ и БГНЕС.

През 2015 година ЕС се съгласи да плати на Турция 3 милиарда евро, а Анкара пое ангажимент да осигури подслон на бежанците и да спре похода им към вътрешността на Европа. Година по-късно беше подписано официално споразумение между Анкара и Брюксел, по силата на което всеки мигрант, влязъл незаконно на европейска територия, ще бъде връщан обратно на турска земя.

В замяна ЕС обеща да ускори процеса по приема на Турция в Блока. Като част от сделката Анкара поиска допълнително 3 милиарда евро финансова помощ, която да й помогне да се справи с хуманитарната криза.

Двете страни в сделката обаче продължават да спорят по въпроса какъв точно е броят на бежанците в Турция и от колко точно средтсва се нуждае Анкара, за да се погрижи за нуждите им. Миналата година ЕС обяви, че в Турция има около 2 милиона мигранти, докато правителството на Ердоган настоява, че броят им е два пъти повече – около 4 милиона души.

Въпреки най-добрите усилия на Турция за справяне с бежанската вълна Европа беше разтърсена от серия мащабни терористични атаки през последните години, като някои от тях бяха извършени от екстремисти, влезли на територията на евроблока като бежанци.

Макар Анкара и Брюксел да имат сериозни разногласия по въпроси, касаещи безвизовото пътуване и свободата на словото, някои европейски държави отдадоха дължимото и благодариха на Турция за ролята й при спирането на вълната от бежанци, търсещи убежище в евроблока.

„Европейската сигурност днес започва в Турция“, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто по време на съвместна пресконференция с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!