fbpx

Приятелка ми издаде тайната си рецепта за перфектната пица, всички полудяха по нея!

Когато приятелка ми сподели за нейната „бъркана пица“ бях учудена – нарича се така, тъй като тестото се бърка с лъжица, пише кулинарката Лилия Добрева на сайта hera.bg.

Оказа се невероятно лесно да приготвя това тесто, без да изцапам и един пръст, пише  jenata.blitz.bg ! От тогава домашната пица, така обичана от цялото семейство, присъства често в менюто ни!

Продукти:

1/2 кубче прясна мая
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. топла вода
1 ч.л. захар
сол на вкус
доматено пюре и продукти за плънката по желание
мазнина, чубрица

Плънка по избор:
гъби, маслини, лук и други

Ето как се приготвя: 

В купа изсипвам брашното – обичам да експериментирам с грахамово, ръжено, типово брашно. В случая използвах една чаша бяло и една грахамово брашно.

Добавяме водата, заедно с разтворената в нея мая и лъжичка захар. Може да посолите тестото с щипка, две сол.

Иии бъркаме, в зависимост от типа използвано брашно сместа може да бъде с консистенция на кексово тесто или каша или пък плътно и лепкаво.

Намазнявам и набрашнявам тавата в която ще пека и разстилам тестото отново с помощта на лъжица. Ако е лепкаво, капнете малко олио или зехтин, това ще улесни разнасянето.

Оставяме тестото да „почине“ и през това време подготвяме плънката.

Тъй като сега са Коледните пости ще предложа вариант за постещите или за вегетарианци. Допълнителен факт – половинката ми не консумира нито сирене, нито кашкавал. 

И така аз намазвам с доматено пюре и редя каквото има у дома: гъбки, нарязани на филийки, чушка – червена и зелена, както и лук на шайби, кисели краставички, маслинки – разбира се може да гарнирате по Ваше желание.
Поръсвам с чубрица, добавих и малко сурови тиквени семки.

Моментът с печенето винаги ме пристеснява, защото пицата всеки път става различна 😀 Пекох в загрята фурна 15 мин. първо долу, после горе до готовност, като през цялото време работеха и горния и долния реотан – препекох я, но пък стана така хрупкава, че не остана!

Пицата, приготвена по този начин е подходяща и за разделно хранещите се.
Да ви е вкусно!

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!