fbpx

Варените яйца издържат до 5 дни в хладилника

24chasa.bg

Ястията с белтъци може да са опасни, ако не са достигнали температура поне 72 градуса.

Почти всеки човек яде яйца, но анкета в харесвана медия за здравни теми в навечерието на Великден показва голяма разлика в отговора на въпроса за трайността им.

Параноичната версия слага лимит за безопасност само в рамките на празничната неделя.

Най-неустрашимите разтягат времето до впечатляващи граници с твърдението, че се позовават на личен опит.

И двете крайности може да са верни в зависимост от условията за приготвяне и съхранение на яйцата, въпреки че специалистите по хранене обикновено се придържат към съвета за 5, максимум 7 дни.

Условието е да са спазени хигиенните норми за изключване на оцеляването или замърсяването с болестни бактерии, най-често салмонели. Зад общото име на семейството стоят

близо 100 щама бактерии,

които идеално се

развиват в суровите

яйца, месо, мляко

Бактериите от този вид се чувстват комфортно в храни с температура 10-40° и там оцеляват дълго. Най-честата причина за салмонелоза e неправилното съхранение и обработка на животински продукти.

В седмицата след Великден обичайният заподозрян са яйцата. Това е в основата на препоръките за стриктна хигиена, продължителна термична обработка и съхранение на варените яйца и ястия с тяхно участие при температура 4-5° в хладилник.

Яйцата се мият старателно непосредствено преди приготвяне. Водата улеснява размножаване на патогени и

навлизане на бактериите

през сравнително

едрите пори на черупката

Най-често салмонели се откриват в белтъка. За безопасност науката за храненето препоръчва яйцата да се варят 10-ина минути до пълно втвърдяване, а когато се включват в ястие белтъци – храната да е достигнала поне 72 градуса във вътрешността си за най-малко 5 минути. Смята се, че така салмонелите загиват. Дори при спазване на всички познати условия за безопасност сварените яйца може да причинят отравяне, ако не си знаем мярката или ги държим на топло. По учебник рискът расте след 2 часа на стайна температура или често изваждане от хладилника.

Всяка “норма” е оспорима и различна за отделните хора, но според специалистите по хранене здравите може да си позволят до 3 яйца на Великден.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!