fbpx

В Русия актуализираха списъка със забранени професии за жени

Нова тв

Работни места вече са 79, а не 456

В Русия актуализираха списъка със „забранени“ професии за жени и така недостъпните за дамите работни места вече са 79, а не 456, съобщава „Рашъ тудей“. Сега жените в страната ще имат шанс да кандидатстват за пилоти на самолет, ще могат да карат влакове и дори да работят със строителни машини.

„Условията на труд в много производствени сфери се подобряват с всяка изминала година и това е една от причините да премахнем ограниченията“ , заяви Валери Корж, високопоставен служител в Министерството на труда.

Забраната за упражняването на 377 професии – преди това недостъпни за жените, се очаква да отпадне от началото на 2020 година. Мярката беше приветствана от работодателите, профсъюзите и държавните служби.

Според скорошно проучване 99% от запитаните за изразили мнение, че „мъжете продължават да казват на жените къде да работят и е крайно време на дамите да им бъде позволено да упражняват професии, каквито те поискат“.

Промяната ще позволи на рускините да кандидатстват за работа в авиацията, контрола на морския трафик, като шофьори на влакове и автобуси. Много от незаетите места в химическата индустрия също ще бъдат отворени за тях.

79-те забранени професии обаче включват особено тежки условия на труд, и затова ще останат запазена територия само за мъжете, посочват от министерството на труда. Това се отнася до работата на пожарникарите, миньорите, водолазите, както и поправката на парни бойлери и пещи.

„Властите ще продължат да намаляват списъка със забранени професии, докато в него останат само тези, които застрашават репродуктивните способности на дамите“, обеща Корж.

Списъкът с 456 забранени за жените професии влезе в сила през 1974 година, по времето на Съветския съюз. ООН остро критикува документа за нарушаване правата на жените в много от случаите. Но ето че дойде моментът, в който този списък ще остане в историята с въвеждането на новите правила.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

error: Content is protected !!