fbpx

Как да пестим, без да се лишаваме от нищо?

Много хора се чувстват неприятно, когато стане въпрос за разпределяне на личния им доход или пък за пестене на пари. Това не е изненадващо – начинанието е трудно, а понякога и безсмислено. Все пак има надежда, пише Дарик.

Ето 6 варианта, с които ще можете да пестите без да се отказвате от нещата, които ви носят радост:

6. Методът 20/80

При този модел, когато получите заплатата си, отделете веднага 20% от нея в спестявания. Просто си представете, че печелите с 20% по-малко. Ако числото е твърде голямо за вас, пробвайте първоначално с 5 или 10% от дохода.

5. Методът 60/10/10/10/10

С 60% от парите покривате основните си нужди. По 10% заделяте за след пенсионирането си, за забавление, за големи и обмислени покупки, за извънредни неща като лечение или ремонт на колата.

4. Методът 10%

Наподобява на 20/80. При него отделяте 10% от прихода си, като по този начин няма да нарушите начина си на живот и да се лишите от значими неща.

3. Методът на половинките

Тук отделяте половината от парите си за всекидневни нужди, а другите отиват в спестовната сметка. Когато се наложи, прехвърляте пари в разплащателната си сметка. Подходяща е за хора, които харчат наистина много.

2. Методът на четирите плика

Тук първо отделяте 10-20% от дохода си за спестявания. След това отделяте пари за задължителните неща – сметки, наеми, кредити. Останалата сума я разделяте на 4 и я поставяте в по един плик. Разполагате с по 1 за всяка седмица.

1. Методът на баба

Тук идеята е проста. Отново трябват пликове. Върху всеки се пише за какво ще е – за храна, за дрехи, здраве, кола и тн. Всеки път взимаме пари от съответния плик в зависимост от това, за което са ни нужни. Ако свършат парите за дрехи например, просто не купуваме дрехи. А каквото ни остане, го спестяваме.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Митко закъса в „Стани богат“ и привика на помощ любимата

Снимка бТВ Димитър Димов продължи по блестящ начин играта си в „Стани богат“ тази вечер, а и неговата любима също имаше заслуга да си тръгне с добра сума. Димов, който се занимава с внедряване на системи за управление на човешки ресурси и обяснения, заключи сумата 2000 лева, а за нея …

Блиц Новини
Иван и Андрей се заядоха яко с „Българската Коледа”: Върхът на лицемерието!

кадри YouTube/Иван и Андрей Неофишъл „Българската Коледа” е връх на лицемерната благотворителност, това заяви продуцентският дует Иван и Андрей в своето предаване „Неофишъл”, което се излъчва в YouTube. Двамата буквално се нахвърлиха с остри коментари срещу най-известната дарителска кампания, но и на другите подобни, в които участват политици. Тезата на …

Блиц Новини
Дете с церебрална парализа получава уютен дом от Бригадата

Кадри БТВ Тази събота  „Бригада Нов дом“ ще направи сложен ремонт, за да подари удобен дом на лъчезарно момиче с церебрална парализа за нейните нужди. Това анонсираха от БТВ за предстоящия епизод на предаването. Герои в новия епизод са отново семейство със сложна съдба. Гергана сама се грижи за 18-годишната …

error: Content is protected !!