Проучване на диетолози разкри кои са най-много и кои най-малко полезните супи
По повод Международния ден на супата, който се отбелязва на 5 април, експерти по храненето разказаха кои супи са най-много и кои най-малко полезни, пише zdrave.to.
Проучването доказва, че зеленчукова вегетарианска супа – по-известна като „руска супа“ става лидер по здравословни ползи за организма. Първо място тя извоюва заради съставките, които се считат за най-добрия източник на хранителни вещества.
Лекарите смятат, че най-малко полезни супи са тези, които се приготвят в месен бульон – те обаче са по-хранителни. Според експерти, хората с висок холестерол трябва да се откажат от такива видове супи.
Такива супи включват, например, много сол, в процеса на готвене, както и няколко вида месо. В допълнение, съставът на тази супа включва кисели краставички и пушени меса. Експертите не препоръчват сместа за хора със сърдечно-съдови заболявания, хипертония и наднормено тегло.
Според вестник „Известия“ , лекарите препоръчват предпазливост относно гъбената супа: „Гъбеният бульон стимулира червата и е вреден за хора със заболявания на стомаха.“/