fbpx

Важно! Кога сприраме да сменяме времето с 1 час назад и напред и кое да изберем?

В неделя местим стрелките на часовника с един час напред, за да влезем в крак с лятното часово време. Междувременно с голямо мнозинство Европейският парламент подкрепи предложението на ресорната комисия по транспорт и туризъм за премахване на сезонната промяна на часовото време през 2021 г, пише Бтв.

„Догодина трябва да кажем върху кое време ще фиксираме стрелките си. Важно е да не го направим в последния момент, а да използваме ефективно времето от една година, за да проучим какви са реалните обществени нагласи. Важно е и да се обясни добре на хората какво означава едното и другото време”, коментира в предаването „Тази сутрин” Ани Алашка от Българската стопанска камара.

По думите й е важно да се проведат разговори на политическо ниво със съседите ни, за да не се окажем в различни часови пояси.

Д-р Иван Кокалов заяви, че е „за” зимното часове време, защото то всъщност е астрономическото и е свързано с биоритмите в човешкия организъм. По думите му трябва да се фиксираме върху здравето на хората и работоспособността им.

„От смяната на времето се увеличават стресът, депресиите, случаите с инсулт и инфаркти”, коментира той.

Ани Алашка допълни, че трудовият травматизъм също много нараства заради недоспиване и липсата на концентрация.

Припомняме, че след голямо проучване на Европейската комисия миналата година стана ясно, че европейците не искаме да променяме времето на лятно и зимно. Европейският парламент обаче реши, че още две години ще сме в този режим. После всяка държава ще решава сама за себе си кое време предпочита.

В българската анкета участваха около 17 000 души. Според социологическо проучване 47% от българите предпочитат да остане зимното часово време. Близо 32% от анкетираните обаче бяха за постоянно лятно часово време.

Много експерти тогава заявиха, че допитването не е представително и обективно, защото хората нямат ясна представа за реалните ефекти от едното и другото часово време.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!