fbpx

„Монитор“: Плащаме такса покрив всеки месец

www.monitor.bg

Снимка: Монитор

Два месеца срок за ремонти в апартаментите, канят съседите онлайн на събрание

Парите за ремонт на покрива да се събират като част от таксата за входа и това да се прави постоянно, а не само при нужда от ремонт.

Това е едно от предложенията за промени в Закона за управление на етажната собственост, които граждани и организации подават на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Кампанията на ведомството стартира в началото на март и ще продължи до 15 април. След това предложенията ще се обсъдят от експертни групи, които пък ще подготвят текстовете на закона.

„Има много добри и интересни предложения. Радващо е, че хората са готови да споделят опита си. Видели са трудностите, но това не ги е обезсърчило и предлагат какво трябва да се промени“, коментира директорът на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ Гергана Благиева.

По повод покривите домоуправители, които не могат да съберат пари от обитателите на по-ниски апартаменти, предлагат също общините да следят и да контролират състоянието им, както и да налагат санкции

Всеки вход да си направи електронен адрес и ръководството на етажната собственост да изпраща онлайн съобщения на собствениците, е също едно от предложенията. В момента законът вменява на Управителния съвет да обявява протоколите от събранията и в практиката това се прави на хартия с подпис. Предложението е поканите за Общо събрание да се пускат на електронните пощи, за да са информирани и хората, които в момента не са в домовете си.

Ремонтите в апартаментите да се извършват за не повече от 30 до 60 дни, предлага домоуправител от София. Според него този срок трябва да се спазва, тъй като практиката показва, че в някои жилища поправките се точат с години и това тормози изключително много съседите.

Разнопосочни са мненията за това дали и колко трябва да плащат собствениците на необитаеми жилища. Някои защитават тезата, че за празните апартаменти трябва да се плаща като останалите

други пък смятат, че това не е справедливо и таксата трябва да е на половина. В момента собствениците на жилище, което не се обитава над 30 дни, са освободени от плащане.

Спорен е и въпросът дали сумите за поддръжка на сградата и входа трябва да са по идеални части, както е в момента, или по брой живеещи, тъй като сам човек в голям апартамент ползва по-малко от общите части от четиричленно семейство, живеещо на по-малка площ. Отсрещното мнение е обаче, че собствениците на по-големи имоти в етажната собственост би трябвало да имат по-голям глас при вземането на решения и да плащат по-голям дял в разходите на етажната собственост.

Представя се и казусът, според който имот, купен за инвестиция и ползван като офис в сграда със смесено значение, таксата често е с размер за четирима, а помещението се ползва от десет или повече служители и посетители, които също така ползват и общите части. Това до голяма степен е валидно и когато има краткосрочно отдаване под наем чрез платформи като AirBnB и Booking.com с променлив брой наематели.

За асансьорите много се говори, но трудно се решава дали собствениците на първия и втория етаж трябва да плащат. Обикновено те не дължат такса, но има и предложения да плащат като останалите. Възраженията са обаче, че шумът и неудобствата за апартаментите на първите етажи дори не компенсират липсата на такса.

Таксите трябва да са човек, а не на апартамент. За малките деца също трябва да се събира такса, защото те най-много пътуват с асансьорите, бебетата ги извеждат всеки ден, докато възрастен може и да не излиза няколко дена. Наемателите са млади хора и превръщат наетите апартаменти в дискотеки или клубове, музика, събирания почти всяка вечер, не спазване режима в блока, претоварване на асансьорите, оставят боклука си в коридора от поръчана храна за в къщи за десетки гости. Хазяите не ги осведомяват за правилата в блока, като им направиш забележка им нарушаваш правата и те като ромите имат права, но нямат задължения. С ритници отварят вратата на асансьора, не затварят входните врати на етажа и на блока, за да могат приятелите им за проникват по-лесно в блока. Увеличават се кражбите, там където има много наематели. Хазяите не си плащат данъците за това, че дават под наем апартаментите си. За собствениците, които живеят в един блок с наемателите има само щети и никаква полза. Понякога живота им се превръща в кошмар, от шума и вредите нанесени на общите части. Българина наемател е озлобен и невъзпитан, руши чуждата собственост.

Смятам,че като цяло имате някакъв проблем и мразите малките деца и младите хора,прегледайте се!

ААА, за кучетата, какво ще кажете? – Тях, колко пъти на ден ги извеждат!!! – Колко трябва да плащат?!

ААА, за кучетата, какво ще кажете? – Тях, колко пъти на ден ги извеждат!!! – Колко трябва да плащат?!

4 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!