fbpx

Българските зеленчуци изчезват от пазара

fakti.bg

Сбогом на БГ домата и краставицата

Производството на традиционни за България зеленчуци като домати, корнишони и чушки намалява. Това показва годишният анализ на Министерството на земеделието, горите и храните за реколтата зеленчуци у нас през миналата година.

Срив както в площите, така и в произведеното количество има при доматите. От реколтирани 4,4 хиляди хектара през 2017 г„ през миналата те намаляват до 3,9 хиляди хектара, пише в. „Труд“. Произведените родни домати са 148 000 тона, при 159 000 тона година по-рано. Спад има и при чушките, като за година площите, засети с тях, са се свили с 500 хектара, а родната продукция се понижава от 72 хил. тона през 2016 г., до 54,8 хил. тона през 2017 г. и 51,9 хил. тона през миналата година.

Недостиг има и при българските корнишони, като реколтираните площи намаляват със 70 хектара, а произведеното количество е едва 7300 тона при близо 12 000 тона година по-рано.

Почти двойно се е свило и производството на зеле у нас пред последните две години – от 75,6 хил. тона до 47 000 тона през 2018 г. Все по-малко са и българските дини на пазара, като количеството им от 108 хил. тона се свива до 95 хил. тона през миналата година.

Според производители обаче реалният спад на българското производство е далеч по-голям от официалните данни на министерството. Според тях ръстът при площите на отделни зеленчуци се дължи на увеличението на субсидиите за тях. Такъв е примерът с картофите.

Вихрогон ,вие отдавна гоните Михаля,та не вярвам на нищо написано от вас,розовото елече ви личи отдалеч.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

Блиц Новини
Доктор Ненков: Трябва отношение на лекар към пациент

Кадри Нова ТВ Вече всички са свикнали където и да се появи д-р Мирослав Ненков да има забавни истории, вицове и много смях. Драмата с личният му лекар Атанас Пелтеков имат такива в излишък и разказаха някои от тях пред Лора Крумова. Идва пациент за консултация. Става въпрос за дама, …

error: Content is protected !!