fbpx

Още една „имотна“ оставка

big5.bg

Зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов я е депозирал в Министерски съвт

аместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов подаде оставка. Той е депозирал молбата си за напускане на поста тази сутрин в Министерския съвет, съобщиха от енергийното министерство.

Вчера стана ясно, че зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов също се оказа с апартамент на преференциални цени, съобщи в свое разследване БТВ.

През есента на 2018 г. Първанов купува апартамент от 150 кв. м заедно с два гаража с обща площ на гаражите от 50 квадрата за сумата от 240 хиляди лева. Това прави точно по 616 евро на кв. м.

Първанов се сдобива с имота на 28 септември 2018 г., сочи справка на БТВ в Службата по вписванията.

Апартаментът в луксозния блок се намира в кв. „Изток” на ул. „Тинтява”, или на няколко пресечки от сградите, където с недвижими имоти се сдобиха Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Проверката на БТВ и „Антикорупционния фонд” показа още, че с апартамент в същата сграда няколко дни по-рано се е сдобил и ексшефът на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния, пише в подробно разследване по случая сайтът „Биволъ“. Медията посочва, че енергийният шеф придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража – 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов.

Първанов е редовен клиент на Артекс. Още през 2009 той си е купил от фирмата апартамент в Дианабат от 150 кв. м. плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м. Първанов е бивш шеф на НЕК, по-късно става част от правителството „Борисов 3″.

Кой е Красимир Първанов?

Първанов е магистър-инженер по специалност „Електрически централи, мрежи и системи“ в Техническия университет в София. Завършва магистратура и по публични финанси в Университета за национално и световно стопанство в София.

От 1990-та до 2007-ма година Красимир Първанов заема различни длъжности в „Електроразпределение Столично“ АД – началник подстанция, диспечер-управление на електроразпределителната мрежа на град София, директор „Електроразпределение Запад“. В периода 2007-ма – 2010-та година е директор на дирекция „Обновяване, проучване и предоставяне на мрежи“ в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

От 2010-та до 2012-та година е изпълнителен директор на „Националната електрическа компания“ ЕАД.

През 2012 г. Първанов е уволнен от НЕК след бурен скандал. Причината е, че подписва допълнително споразумение с руската „Атомстроейскпорт”, според което НЕК се задължава да сключи окончателен договор за изграждането на АЕЦ „Белене”, без да е бил упълномощен от тогавашния енергиен министър Трайчо Трайков. Тогава Първанов се защити, че е имал мандат за това от ресорния вицепремиер Симеон Дянков. В крайна сметка уволнението стана факт.

На 15 май 2017 г. е назначен за зам.-министър на енергетиката.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!