fbpx

Станишев с горещ коментар за пакта „Мобилност“

www.blitz.bg

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев коментира загубата, която страната ни претърпя в битката за отлагането на пакета „Мобилност“. В сряда правилата за превозвачите влизат в пленарната зала, след като цяла година успяхме да я отлагаме.

„Два гласа не ни достигнаха днес, за да спрем гласуването на пакета „Мобилност“ в сряда в Европейския парламент. Това показа още веднъж дълбокото разделение сред депутатите – не по партиен, а по национален признак. Доволен съм, че Делегацията на българските социалисти беше в залата в пълен състав. Този резултат показа и че битката все още не е загубена“, написа Станишев часове след гласуването.

„Ако можем наистина да съжаляваме за нещо, то е за пропуснатите възможности при преговорите между държавите-членки в Съвета, особено по време на Българското председателство. Тогава управляващите сметнаха, че е по-рейтингово да играят ва-банк на гребена на популистката вълна и отказаха въобще да преговарят по досието, уж в защита на националния интерес. Така просто подариха темата на Австрийското председателство, които нямаха подобни скрупули и си изиграха картите по-интелигентно – приетата позиция на Съвета отразява изцяло техния интерес. Това прави задачата ни в ЕП изключително трудна, предвид броя депутати от големите държави“, пише още той.

По думите му, в условията на предизборна кампания е невъзможно да се постигне разумен и справедлив компромис по пакета от мерки за транспортния сектор и въпросът трябва да остане за разглеждане в следващия мандат на ЕП. Това беше и посланието ми към премиерите и партийните лидери на ПЕС миналата седмица.

„Предстоят интензивни дни на преговори и съгласуване на позиции. Необходима е пълна мобилизация на депутатите от всички страни, които ще бъдат негативно засегнати от планираните промени. В същото време, постъпилите допълнителни предложения за изменения са над 1200. В тази ситуация рискуваме да се приеме позиция, която в крайна сметка да не удовлетворява никого, а да послужи единствено на анти-европейците, които ще я развеят като знаме срещу „лошия“ ЕС. Така става винаги, когато националният егоизъм вземе връх над общия интерес и духа на компромис, сътрудничество и солидарност, който е заложен във функционирането на европейските институции.

А духът на националния егоизъм отдавна е пуснат от бутилката. Но каквото и да се случи в сряда, борбата е далеч от своя край – предстоят преговори между държавите-членки, Парламента и Комисията, които със сигурност ще отнемат много време. Вярвам, че трябва да водим битката до край, заради хората в транспортния сектор и техните семейства. Заради националния интерес на България. И заради ЕС, какъвто го искаме – на солидарността и справедливостта“, посочва в заключение лидерът на ПЕС.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!