fbpx

Автомобилен гигант до Пловдив иска 5000 работници

fakti.bg

В момента край Куклен се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили

Чуждестранните инвеститори в Пловдивско нарастват, а съществуващите увеличават производствените си площи. Фабрика за текстил за 10 млн. лв. ще се строи в региона. В момента се водят преговори между чуждата компания инвеститор и „Тракия икономическа зона“, където ще се изгражда промишленият обект. Очаква се до края на тази година сделката да бъде финализирана. Текстилната фабрика е от последната вълна нови заводи, които никнат в съседните на Пловдив общини, пише в. „Марица“.

В момента се изграждат десет фабрики. С най-модерна технология ще е оборудвано и предприятие за преработка на плодове и зеленчуци, което предстои да се строи с капитали на чужда фирма. Мениджърите са се спрели на Пловдив, тъй като в района масово се отглеждат зеленчуци. В областта се очаква и мащабна инвестиция на световен автомобилен гигант. Представители му са харесали терен в околностите на Пловдив и вече са проведени две срещи. Проектът е да се направи завод с 5000 работни места, в който ще се произвеждат моделите на две марки коли.

В момента край Куклен се строи турско предприятие за задни фарове на известни немски автомобили. Досега компанията е вложила 10 млн. евро. Плановете са да инвестира общо 40 млн. евро за 3 години. През юни в новоизграждащия се завод ще започне тестовото производство, а серийното трябва да стартира до края на 2020 г. Продукцията ще се изнася за Германия, Унгария и Южна Африка. Турската фирма, която получи от Министерството на икономиката сертификат за клас А инвеститор, възнамерява да изгради още два завода в района на Куклен.

Френската компания Latecoere, която откри завод за авиационни компоненти през септември 2018 г., удвоява капацитета си за производство край Пловдив. Предвидено е през 2019 г. площта на завода да нарасне с нови 4000 кв. м.

Инвестицията в сграда и машини е на стойност 5 млн. евро и е част от целия проект за 15 млн. евро, който ще бъде финансиран със собствени средства от компанията майка. Строителството на новото хале е възложено на „Сиенит“, която изгради и първия етап на завода. По план строителните работи ще приключат през лятото на тази година, а от септември ще започне реално производство и в новата част на предприятието. В момента там се произвеждат шкафове за авиационно оборудване за няколко модела на Airbus. След приключване на втория етап от разширението на компанията в нея ще работят повече от 200 авиоспециалисти.

Задни фарове?!? Вие владеете ли български?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!