fbpx

Защо шафранът е най-скъпата подправка в света

dir.bg

Снимка: pixabay

Необходими са около 75 000 цветя от шафран, за да се получи само един килограм подправка

Италианското ризото или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много различен вкус, ярък цвят и висока цена. Качественият шафран обаче може да струва около 3000 долара само за два килограма.

Репутацията на шафрана като най-скъпата подправка в света се дължи на процеса на растеж, пишат от foodpanda. Само малка част от цветята на шафрана – стигмата – всъщност се използва за подправката.

Необходими са около 75 000 цветя от шафранов минзухар, за да се получи само един килограм подправка. Стигмата е деликатна, така че прибирането и изсушаването й е скъпа, ръчна работа. Храната, подправена с шафран, е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта.

Растението е също толкова деликатно, колкото самата стигма. Расте само при много специфични условия, цъфти само за една седмица в годината. Расте най-добре на слънце и добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото.

Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.

Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали симптомите на ПМС, да помогне за отслабване и др.

В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко – от парфюми до медицински отвари.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!