fbpx

Десислава Радева с амбициозна идея: Прави национално състезание по български език

Състезанието по български език „Пазим езика си“, което е организирано с активното участие на Десислава Радева, съпругата на българския президент Румен Радев , тази година става национално. Първото издание на състезанието беше през миналата година и събуди голям интерес от страна на ученици, учители и родители.
През тази година всички ученици от страната в V и VI клас ще могат да се съревновават помежду си, като покажат колко добре владеят българския език.
„Стремежът ни е чрез „Пазим езика си“ да ангажираме учениците малко по-нестандартно да подобряват своите правописни и граматически познания. И да събудим у тях любовта към родния език, както и желанието да стават все по-добри в използването му. Състезанието е за всички, не само за отличници“, заяви Десислава Радева в качеството си на председател на управителния съвет на гражданско сдружение „Живата вода на България“, което е организатор на езиковата надпревара.
Участниците в „Пазим езика си“ тази година ще са разделени в две възрастови групи – V клас и VI клас. Те ще се състезават в два изпитни кръга – на 20 април и 11 май. Крайният срок за записване в училищата по места е 13 април.
В първия кръг децата от V клас ще покажат колко добре могат да се справят с диктовка и с разбирането на текст. Ще им бъде поставена и задача за проверяване на познанията за синоними.
Учениците от VI също ще работят върху диктовка и въпроси за функционална грамотност. Освен това ще трябва да покажат познаване на богатството на българския език като „преведат“ текст, изпълнен с чуждици, както и да транслитерират текст, предложен им на латиница.
За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група, показали най-добри резултати. Финалният кръг ще се проведе в СУ „Св. Климент Охридски. Проверката се извършва на място от петчленно жури, начело с проф. Владимир Атанасов, представител на катедрата „Методика“ във Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Предвиден е награден фонд.

Браво на г-жа Радева отдавна трябваше да се направи нещо в тази посока; защото неграмотността сред младите е ужасяваща.

Д – ДОСТОЙНО ЕСТ. ПОЗДРАВИ! ПОСЛЕ ПУСНЕТЕ ТЕСТОВЕТЕ ЗА ШИРОКАТА ПУБЛИКА, ЗА ДА ВИДИМ КАКВО Е БИЛО НАСТРОЕНИЕТО И КАК СА СЕ СПРАВИЛИ УЧАСТНИЦИТЕ СЪЩО. НЕКА И НИЕ НАУЧИМ РЕЗУЛТАТИТЕ. А ЗАЩО НЕ И ДА СЕ НАУЧАТ И ДРУГИ МАЛКИ БЪЛГАРЧЕТА И ДА СЕ СЪСТЕЗАВАТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КАКТО ВЪВ ВАЗОВОТО ПРОИЗВЕДЕНИЕ – С ЛЮБОВ И ИНТЕРЕС КЪМ СОБСТВЕНАТА СИ КУЛТУРА И ЕЗИК.
(

Задължително.
… е на 40 ми се участва.

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!