fbpx

Не е задължително допълнително вписване на екокатегория в свидетелството за регистрация на МПС

Източник: DarikNews.bg

Допълнителното вписването на екологичната категория на двигателя в свидетелството за регистрация на превозните средства, не е задължително. В Република България има регистрирани автомобили, които са стари и не са произведени в съответствие с изискванията за екологична категория на двигателя.

В свидетелствата за регистрация на внесени у нас употребявани автомобили може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя не е отразена в българското свидетелство за регистрация. Този проблем не съществува за новите превозни средства.

Те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя, която е в съответствие с европейските изисквания. Съгласно чл.54, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, размерът на данъка се определя от общинската администрация въз основа на данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и се съобщава на данъчно задълженото лице.

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без екологична категория. Екологичната категория на двигателя, може да бъде вписана допълнително, по желание на собственика, след определянето й от производителя на превозното средство.

С приетите промени на чл.55, ал.1 от ЗМДТ, обнародвани в ДВ, бр. 98 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г., за леки и товарни автомобили с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т годишният данък се състои от два компонента – имуществен и екологичен, като екологичният се определя от общинския съвет, в зависимост от екологичната категория на автомобила в следните граници:

Екологична категория – Коефициент

без екологична категория, с екологични категории „Евро 1“ и „Евро 2“ – 1,10 – 1,40

„Евро 3“ – 1,00 – 1,10

„Евро 4“ – 0,80 – 1,00

„Евро 5“ – 0,60 – 0,80

„Евро 6“ и „ЕЕV“ – 0,40 – 0,60

Браво на другарите от Гроб. Хубави таблици, прекрасни коефициенти, точно сметнати данъци. При така създадената ситуация реално на колата 70kW , 2008г с доказано Euro 4 данъка миналата година беше 64.50 лв, тази година 88.53 – платени с 5% отстъпка. Като теглим ножа през кръста това е 37.1% повишение спрямо миналата година ! Мерси бат Бойко, мерси Горанофф, мерси 240 Разбойници, мерси на всичките ви роднини. Да има там за самолети , курвети, ракети , чалми, фесове и забрадки. Меси и на журналистите за обзорната кампания за талоните, дето леко нарочно измества фокуса на честитките.

Днес платих данъка на дизелов автомобил с Евро 4 и сумата е по- малка спрямо миналата година с 30,7%. Бях приятно изненадан.

Мързелив ата администрация може да си ми днес гърлото и да не ни разхожда по и станциите.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!