fbpx

Кога трябва да се зарежда климатикът в колата?

Снимка: sxc.hu

Днес практически няма автомобили без климатик. Този агрегат не само помага за поддържането на комфортна температура и влажност в салона, а и пречиства въздуха от прах и неприятни миризми, пише fakti.bg.

Като всяка друга техника, климатикът също има нужда от поддръжка. Производителите съветват той редовно да се зарежда с работни течности, но много собственици допускат грешката да пренебрегват тези препоръки.

Условията, в които работи автомобилният климатик, са крайно неблагоприятни. Той е подложен на въздействието на вибрации, резки температурни промени, прах и парите от различни технически течности.

Най-уязвимите елементи от конструкцията на климатика са съединенията. С времето състоянието на уплътненията се влошава и възникват течове на циркулиращия в системата фреон. Това пък води до ускорено износване на различни механични елементи, а след даден момент – и до повреди на компресора.

Повечето производители съветват климатикът да се зарежда не по-рядко от веднъж на две години ако колата е на възраст до 6 г. За по-стари автомобили процедурата трябва да се извършва ежегодно.

Разбира се, тези срокове са условни и важат само за климатици, които работят изправно. Ако забележи промяна във функционирането на инсталацията, собственикът веднага трябва да се обърне към специалист за диагностика и зареждане. Признаците за предстоящи проблеми са нестабилната работа, нетипично силен шум, прекъсвания на студения въздушен поток и влошено охлаждане.

За правилното зареждане на климатика е необходимо професионално оборудване. То позволява точен контрол над обема на зареждания фреон, маслото за смазването на компресора и налягането в системата.

Освен това хладилният агент не бива просто да се „долее“. Фреонът първо трябва да се източи от системата и едва след това да се зареди нужното количество в правилното съотношение с маслото. Добавянето на флуоресцентна боя помага са откриването на течове с помощта на ултравиолетова светлина.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!