fbpx

Българският театър отива на море: Започва фестът във Варна

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който официално се открива тази вечер, ще е много далеч от стереотипите в новото си издание. „Баналните неща и комерсиалното, което е агресивно, брутално комерсиално, ще го оставим на някои телевизии, които гонят рейтинг. Ние не се борим за такъв, а за европейско признание“, това заяви още при представянето на програмата му Цветана Манева, която е артистичен директор на проявата, отдавна преъвранала се в традиция.

Програмата на 26-ото издание на фестивала ще е много разнообразна и като теми, и като форми, и като националност на представените спектакли и на актьорите в тях. Още в нощта на откриването ще бъде показан въздушния спектакъл „Търси се“, в което акробати и актьори от Сардиния ще разкажат криминална история с комичен елемент.

Цветана Манева специално изтъкна като акцент спектакълът на режисьора Галин Стоев „Танцът Делхи“ на Народния театър „Иван Вазов“, който представя именно скъсването със стереотипната представа за театър. Тя похвали и моноспектакъла на Захари Бахаров „Чамкория“ по едноименния роман на Милен Русков. „Когато сме правили първите издания на фестивала, Бахаров сигурно още си е мислил дали да кандидатства в академията, а вече говорим за неговото високо актьорско постижение“, коментира Манева.

Друг интересен акцент от международната селекция е перформативната инсталация PURE/Realmagination, за което е необходимо да бъдат събрани доброволци, като обещанието е, че преживяването за тях ще е много по-интересно дори отколкото за зретелите .

За друга постановка пък, „Щастливият Бекет“ на Марий Росен, беше необходимо да се купи билет до края на май, макар че представленията са на 5,6 и 7 юни. Работата е там, че самият текст на спектакъла се създава от публиката, като за целта тя трябва да попълни предварително една напълно анонимна анкета.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!