fbpx

Гърция ще защитава киселото си мляко

Източник: News.bg

Гърция възнамерява да защити пред ЕС произвежданото в страната кисело мляко, съобщава „Синхуа“.

Агенцията се позовава на изказване на гръцкия министър на земеделието Ставрос Араховитис. Той се похвали с успеха на Атина да спре продажбите на имитиращ продукт в Чехия.

Досега в ЕС са регистрирани общо 107 гръцки продукта. След регистрацията си на киселото мляко, Гърция ще се бори да защити и гироса, местна версия на турския дюнер.

През последните няколко години категорията кисело мляко в гръцки стил се радва на огромно търсене в Европа и Съединените щати. Гръцкият тип представлява около половината от цялото кисело мляко, което се продава в САЩ от „Данон“, „Чобани“ и „Генерал Милс“, които държат лъвския пай от пазара с 70%.

Според гръцкия министър използването на термина „гръцко кисело мляко“ за продукти, произведени извън Гърция, мами потребителите и противоречи на законодателството на ЕС.

Изправен пред проучването на ЕС, Прага спази правилата и изпрати на ЕС проект за изменение на националните си закони, който ще попречи на чешките мандри да използват термина „гръцко кисело мляко“.

Съгласно защитените наименования на ЕС регистрираните продукти получават само европейска правна защита срещу злоупотреби, а не на международно равнище.

Фета, считан от мнозина за гръцки национален символ, представлява повече от 70% от гръцкия износ на сирене. Тя се нарежда на пето място в списъка на 200-те европейски защитени сирена по отношение на обема на производството.

Печалбите на Гърция достигат 330 милиона евро, докато 300 000 души работят в продуктовата линия, а други 50 000 фермери произвеждат храна за животни.

Koй ще защити българското кисело мляко?
В Мексико се продава кисело мляко в “ български стил“ и по “ оригинална българска рецепта“, което няма и помен от българско кисело мляко, първо че при ферментацията е разбито кисело мляко и второ няма никаква суроватка и вкус на българско кисело мляко. Отгоре на всичко фирмата производител е от Гватемала.При това се продава от огромната верига магазини „Walmart“. А един български производител тук в Мексико, който прави истинско българско кисело мляко не го приемат голямите вериги магазини- защото не познават нашето кисело мляко и защото няма кой да защити и подкрепи нашия производител!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Графа: Работохолик съм, но вече се пазя

Кадри Нова ТВ Вече доста години Влади Ампов – Графа е на върха със своето творчество и не само. Благодарение на него много млади таланти откриха попрището си в музиката. Неговият път както феновете му знаят започва от ранна детска възраст и както сподели издържа се сам от тийнейджърските си …

Блиц Новини
Ники Кънчев открива сезона на „Кой да знае?“

Кадри БТВ Тази вечер е старта на забавното куизно шоу „Кой да знае?“. С появата си в ефир бързо придоби популярност сред зрителите и сега се очаква с нетърпение. Гостите тази вечер са освен най-известната майка на мамино синче №1 – Катето Евро и господин „Стани богат“ Ники Кънчев. Двамата …

Блиц Новини
Магдалена: Не знаех къде се намирам!

Кадри БТВ Вече няколко дни най-обсъжданата тема в държавата е, как Алек Младенов заряза две дами на финала на „Ергенът“ и то чрез видеообръщение. Много хора се възмутиха от постъпката му, а най-потърпевши от това са двете дами Магдалена и Надежда. По никакъв начин не са очаквали точно този развой …

error: Content is protected !!