fbpx

Омбудсманът предлага българите на Острова да гласуват без ограничения на евровота

clubz.bg

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила до председателя на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ)) предложение за изменение в Изборния кодекс. С него се позволява на българите във Великобритания да гласуват без ограничения на евровота, ако страната излезе от ЕС. Манолова настоява и за възможност за електронно дистанционно гласуване, каквото трябваше да бъде осигурено на изборите за представители в Европейския парламент през май, но ще бъде отложно за пореден път.

Това обяви Манолова в сутрешния блок ка БНТ. Тя е била сезирана с подписка, събрана от наши сънародници зад граница. В нея те посочват, че само на Острова над 100 000 души участват активно в изборния процес. Според ИК обаче има ограничение за броя секции в страни извън ЕС – те да са до 35. Това ограничение бе въведено преди няколко години с мотива за контролиран вот в Турция.

Сега Манолова предлага изрично да се запише, че при „Брекзит“, ограничаването на секциите до 35 няма да важи за Великобритания.

„През май те ще бъдат в хипотеза отнемане на права. Всички политици и институции им обещаха подкрепа независимо от „Брекзит“, така че би следвало да започнат да изпълняват своите обещания, като наред са в парламента – нека им дадат възможност да гласуват на евроизборите“, посочи Манолова.

Още при обсъждането на измененията в Изборния кодекс (ИК) в правната комисия, Данаил Кирилов вече направи предложение за Великобритания да се разпише изключение. От ДПС, които традиционно защитават идеята да няма бариери пред вота в чужбина в страни извън европейската общност, възразиха. Ако има изключение за Албиона, то тогава такова да бъде записано и за всички държави, членки на ООН, настояха от ДПС. След този аргумент председателят на правната комисия оттегли предложението си.

За българите в страните извън ЕС темата е важна и ще бъде поставяна за ново обсъждане, но в момента няма време за такъв дебат – остава месец до изборите, посочи Мая Манолова.

И припомни, че Брюксел призова страните-членки да осигурят възможност за обхватно гласуване на гражданите си зад граница. Това припомнят и от ДПС. За Манолова електронното дистанционно гласуване, или т.нар. гласуване по интернет, не трябва повече да се отлага.

„Това за което настоявам и съм изпратила препоръка до държавната агенция за електронно управление, е пилотният проект, за който има европейско финансиране, да бъде размразен и да започнат да работят по него“, посочи омбудсманът.

Този проект в действителност вече е реализиран – обхваща техническите спецификации и всичко останало около организирането на електронното гласуване. Но за партиите вотът в интернет не трябва да се разрешава без гаранции, че зад всеки глас стои свободната воля на избирателя.

Отхвърляне на президентското вето

Днес предстои правната комисия в парламента да отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от текствоете в ИК, приети в средата на февруари. Сред тях е и елиминирането на преференциоалния вот. След това се очаква ново отваряне на изборния закон – с което от ГЕРБ дадоха заявка, че ще върнат старите текстове за преференцията.

Междувременно от НФСБ обявиха, че готвят нови предложения – за вдигане на прага на преференциите за местните избори.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Орлин Горанов пусна снимка от казармата: Същият съм си!

Снимки профили ФБ Орлин Горанов пусна снимка от времето, когато е отбивал военната си служба и предизвика голям интерес. На нея се оказа не само той, а и големия Иван Лечев, с който са били заедно. Изнамерих една снимка на батко ви Орлин, преди около 110 години по време на …

Блиц Новини
Великден за 60 000 българи в Гърция

Кадри БТВ Традиционно няколкото почивни и празнични дни българите пътуват към съседни дестинации. Най-предпочитана е Гърция пък и не е далеч, особено за хората в Западна и южна България. 58 000 българи празнуват Великден в Гърция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ директорът на Института за анализи и оценки в …

Hell's kitchen
Много любов даде Хелс китчън на участниците

Кадри Нова ТВ и снимки социални мрежи В шоуто на шеф Виктор Ангелов много момичета не си тръгнаха с голямата награда, но намериха любовта покрай готвенето. Освен любовта между Митко и Симона, която се разви пред очите на цяла България, в кухнята на шеф Ангелов е пламната и друга любов …

error: Content is protected !!