fbpx

Николай Василев: България е готова за еврозоната

www.24chasa.bg

Очакваме близката година да влезем в чакалнята на еврозоната, но това е един движещ се срок, който може да продължи повече. България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на БНТ.

Николай Василев обясни, че „чакалня на еврозоната“ е жаргонен термин, появил преди около 20 години. Идеята е, че, когато държавите нямаха съвсем фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото, имаха минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат. Ако всичко е нормално в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната.

„За България не съществува такъв казус и проблем, защото ние вече 22 година имаме успешен валутен борд, където имаме фиксиран курс – така че да влизаме в чакални или да не влизаме – ние сме си готови направо за еврозоната“, каза Николай Василев.

По думите му в близката година очакваме да влезем в чакалнята на еврозоната. Но това е движещ се срок.

Причините за забавянето според Василев е, че Европа след последната криза преди 10 години се промени и държавите-членки не желаят всяка държава да влезе в еврозоната.

„В България няма много реформи след 2007 година, страната почти за никъде не бърза относно реформи. В момента целият свят е в много по-странна фаза и много малко държави имат реформаторски правителства“, обясни Николай Василев.

България се нуждае от всякакъв вид модернизация, реформи на публичния сектор. След 2007 нито една реформа не се е случила бързо, допълни той. Сега има положителна нагласа за еврозоната и Василев се надява правителството „да не се замотае“.

България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм, заяви Василев и се запита защо не подаваме, а се чудим защо не ни приемат.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!