fbpx

Новата бюрокрация може да убива! Джипи с GDPR… Как ще го обясните на леля Пенка от село Гугутка или е по-лесно да я оставите да умре

Как ще обясните на леля Пенка от село Гугутка, Ивайловградско, какво се случва с нейните лични данни? Ами ако човек каже, че не иска, няма да бъде здравно обслужван, въпреки че е здравно осигурен ли?“ Това попита по БНР доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, пише Dnes.bg.

Вече седмица никой от управляващите не намира за необходимо да предприеме каквото и да е срещу хаоса, настъпил с използването на личните данни (GDPR). От 25 май, когато влезе в сила европейският регламент за засилената им защита, всеки в България се презастрахова както може срещу бъдещи искове, коментира той.

Болниците и аптеките например продължават да изискват подписването на декларация за съгласие от пациентите, въпреки че шефът на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обясни по БНР, че това не е необходимо.

В сряда джипитата настояха за удължаване на срока за обществено обсъждане на промените в закона за личните данни, изтекъл същия ден.

„Поредно създаване на още и още проблеми и притеснения, които ще пречат да си вършим спокойно работата, а, разбира се, най-вероятно ще изискват да се заделят и финанси. Къде бяха нашите евродепутати, когато са обсъждали тези мерки в Брюксел, защото това идва оттам и ни го натрисат, казано на чист български език, без никой да ни пита“, гневи се доц. Киров.

„Новите правила за защита на личните данни означават допълнителна загуба на време, средства и нерви за административни дейности, които не сме убедени, че ще имат положителен ефект и ще повишат сигурността“, каза доцентът.

Според него на шефа на КЗЛД нещата може и да са му ясни, но на всички останали не са.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

error: Content is protected !!