fbpx

За 150000 лв. у нас се продава уникален стар Datsun

fakti.bg

Vilner Garage представи един от най-детайлните си проекти, които някога са напускали ателието. Изпълнението на този Datsun 280Z ‘Fairlady Z’е уникално, а неговата история е не по-малко интересна.

„Изкарахме колата буквално от хола на собственика“, казва Атанас Вилнер. Немският ѝ собственик, чието родословно дърво го свързва с Ерих Хартман – Буби, най-успешният ас в историята на въздушните битки. „Наложи се да демонтираме част от дограмата,“ допълва Вилнер.

Колата попада в ръцете на родственика на Буби след пътуване до САЩ, където той се влюбва в автомобила от пръв поглед. Два месеца по-късно, боядисаният в ‘Gold Metallic’ Datsun 280Z, пристига в контейнер в Хамбург, заедно с части от фюзелажа на Messershmitt Bf 109, също свързан с Ерих Хартман. Собственикът така и не издава пълната история на самолетните отломки, но Вилнер се интересува от перфектно запазения ‘Fairlady Z’.

Автомобилът идва в България преди няколко години, за да бъде тотално преработен от Vilner Garage. Преработен и чрез ексклузивната творческа програма на BASF R-M The Code. В нейните рамки Вилнер създава своя собствена боя – ‘Vilner Copper Rose’, която е ползвана за джантите в стил ‘Superlite’, предната решетка, задната бленда, както и за детайли в интериора. Основният цвят на автомобила е ‘Vilner Cobalt Matt Metallic’.

„Няма един недокоснат детайл в този автомобил“, казва Вилнер. „Техническите модификации са изключително премерени, в духа на ‘restomod’, като исках колата да остане и максимално вярна на оригинала.“

Екстериорът

Фаровете и стоповете са с изцяло LED техника, външните огледала са изработени от фрезован алуминий, изпускателната система завършва отстрани, дискретно, точно пред задните колела. Z логата в страничните калници представляват LED мигачи, а двете брони са премахнати.

„Исках максимално чист силует. Постигнахме го с десетки часове работа и изработката на детайли от метал за носа и задната част на колата,“ казва Вилнер.

Интериорът

Феноменален. Абсолютно всичко е облечено с винтидж кожа, с изключение на страничните секции на централния тунел, който е покрит със син филц. Сини са и стелките, с кожени кантове и метални надписи ‘Fairlady Z’. Цвят, който се повтаря и на коланите и тавана, чиято форма едновременно интерпретира десена на седалките и допринася за обезшумяването на салона. Именно на седалките може да забележите металния печат “20 Years Vilner Studio”, който последно бе поставен на проекта Shelby Mustang Super Snake от 2018-та. Следващият автомобил с подобен печат се планира за 2021-ва, така че този 1976 Datsun 280Z ‘Fairlady Z’, е много повече от поредния проект на Viner Garage.

Специално създаденият за проекта ‘Vilner Copper Rose’ може да бъде открит на централното огледало, на табелката на таблото, волана и върху наглед незначителни детайли, като бутона на скоростния лост. Техниката. Колата е реконструирана из основи, всяка износена част е подменена с оригинална или заменена с по-добра. Изпускателната система например с изработена от неръждаема стомана, специално за този автомобил, като колектора е полиран на ръка. Окачването е с пружини Eibach, като колата е спусната с 20 мм.

„Сумата от 75 хил. евро, за която го продаваме, е по-скоро символична, на фона на вложените труд, материали, усилия и креативност“, завършва Вилнер.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Математикът Калоян Гешев: Искам да стана учител

Кадри БТВ Нашите деца са повод за гордост в различни области от математика, химия, биология и където и да се появят обират първите места и медалите. Не един и два примера имаме вече за младежи, отдадени на науката и доста напреднали в материята, въпреки младостта си. Макар да е само …

Блиц Новини
Блага след рехабилитацията, подарък от Бригадата: Състоянието ми се подобри

Кадри БТВ Семейството на Благовеста и Християна, които видяхме в последния епизод на „Бригада нов дом“ спокойно си живеят в обновеното жилище. Един от най-сериозните проблеми, пред които семейството беше изправено, беше течът от тавана, който влизаше в кухнята. Благодарение на бригадата, тези мои тревоги престанаха, вече няма никакви течове, …

Hell's kitchen
Симона мечтае да бъде криминалист, сладкар и инвеститор

Кадри Нова ТВ Въпреки първоначалното впечатление, което остави и у зрители и участници Симона успя да обърне мненията за себе си. За два месеца ти научи адски много. Научи почти всичко, което можех да ти дам. С тези думи я изпрати шеф Ангелов от Хелс китчън и всички са съгласни …

error: Content is protected !!