fbpx

Хората, подложени на стрес, имат по-слаба имунна система

novini.bg

Български учени доказаха, че хората, подложени ежедневно на стрес, имат по-слаба имунна система и често се разболяват. Оказва се, че техният организъм е по-податлив на вирусни инфекции. Научното откритие е дело на най-младия асистент в катедрата по микробиология в Пловдивския медицински университет – доктор Мария Ивановска, разказа Нова телевизия.

Мария Ивановска е на 31 години от Македония и е една от най-младите асистенти в Медицинския университет в Пловдив.

Преди 13-години тя напуска родния си град Куманово и идва в Пловдив заради голямата си мечта – медицината.

„Сбъдна се. По-скоро клиничната имунология беше мечтата и наистана се сбъдна тази мечта“, каза пред „Събуди се“ и Нова телевизия д-р Ивановска.

Наскоро Мария прави пробив в науката. Установява, че има връзка между стреса, психиката и имунната система на човека. За целта изследва 81 души, разделени в три групи- студенти, лекари в състояние на хроничен стрес и хора, практикуващи йога.

„Наистина в състояние на остър стрес се наблюдава увеличение на кортизола, т.е намалява защитата на организма при хроничен стрес. А при студентите, установихме не толкова намаление на самите клетки. Докато тези, които практикуваха йога, имаха напълно баланс, т.е., без никакви проблеми. Дори те имаха протективен. И при хората, практикуващи йога или контролната група в нашия случай, те нямаха изобщо промени по отношение на хормоните, които са един медиатор между мозъка и имунната система. И съответно пракиткуването на позите, които са асаните по време на йога, масажират органите на лимфната система и по този начин всъщност се предпазват от инфекциозни причинители. Всъщност имат висок протективен имунитет“, заяви д-р Ивановска.

Един от изводите в изследването й е, че човек трябва да парктикува спорт поне два часа и половина седмично, дори бързото ходене помага.

Според проучването й хората, подложени ежедневно на стрес имат по-слаба имунна систева и често се разболяват. А такива са лекари, учители, полицаи, продавачи и дори банкови служители.

А за здравословното хранене препоръчва – витамини и хранителни добавки в умерени количества. Предозирането може да навреди на имунната система.

„Разумното хранене. Това е тип режим. Не е диета. Значи хубаво е да се храним три пъти на ден като между самото хранене да си имаме някакъв тип награда да кажем- някакъв плод или зеленчук, защото балансираното хранене много помага на имунната система“, добави д-р Мария Ивановска.

Младата лекарка е преживяла военните действия в Кумоново и войната в Югославия, макар и да е била тогава петгодишна.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!