fbpx

Овесените ядки: хранителни и здравословни ползи за тялото

www.highviewart.com

Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

А в статията ще научиш какво точно представлява и какви са хранителните и здравословните му ползи за тялото. Освен това ще намериш и някои вкусни и полезни рецепти с овесени ядки, които може да изпробваш още днес.

Какво е овесът?

Овесът е житно растение, което отглеждаме главно заради зърната му. От тях се приготвят различни хранителни продукти – грис, брашно, овесени ядки (към които главно ще се насочим тук) и др.

За да стигне до нас под формата на добре познатите ни овесени ядки, овесът преминава през специална обработка, която отделя зърната от неядивната част на растението и от тяхната обвивка.

Овесени ядки – хранителен състав

Вече споменах за богатото съдържание на витамини, минерали и фибри в овесените ядки. Освен това, те са и доста хранителни. Съдържат главно бавни (сложни) въглехидрати, но и протеин и мазнини – в по-малки, но значими количества.

Овесените ядки са доста калорични и въпреки многобройните ползи, количеството им в твоя хранителен режим трябва да бъде съобразено с цялостния калориен прием, както и с препоръчителната доза фибри за деня.

100 грама овесени ядки съдържат*: 390 ккал | 17 г белтъчини | 8 г мазнини | 66 г въглехидрати (10 г фибри)

*Тези стойности са приблизителни – хранителният състав може да варира леко между различните видове и марки.

Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и др.

Фини или едри овесени ядки?

В зависимост от начина на обработка се отличават два вида овесени ядки – фини и едри. Едрите овесени ядки са по-предпочитаният вариант от двата, тъй като начинът на обработка при тях осигурява запазването на повече полезни хранителни вещества в състава им.

Повечето фибри в едрите овесени ядки означават по-бавно усвояване и по-нисък гликемичен индекс (ГИ). С други думи, те могат да те заситят равномерно, за по-дълъг период от време.

Но ако имаш по-чувствителен чревен тракт, богатите на фибри едри овесени ядки могат да го подразнят, така че в този случай фините имат леко предимство. При всички други случаи, аз лично препоръчвам консумацията на едри овесени ядки.

Овесени ядки и овесени трици

Овесените ядки са сърцевината на овесеното зърно, а овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици се съдържа по-голямата част от фибрите на зърното, но с фибрите „повече“ не винаги означава „по-добре“. Именно високото съдържание на фибри в триците прави консумацията им невъзможна за много хора, защото дразнят стомаха и червата.

Овесени ядки – ползи за здравето

1. Полезни са за сърцето – голяма част от влакнините в овесените ядки са бета-глюкани. Това са вид водноразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето:

• Понижават холестерола и в частност – лошия (LDL) холестерол;

• Понижават нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор;

• Спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт.

2. Засищат лесно и помагат в борбата с теглото – овесените ядки не само са вкусни, но и доста засищащи. С други думи, лесно можеш да се заситиш, като поемеш по-малко храна и следователно – по-малко калории.

3. Полезни са за храносмилателната система – овесените ядки са богати на фибри. А фибрите са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми. Приемът на фибри повишава теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителния процес по-лесен.

Освен това, както вече споменах, е установено, че разграждането и ферментацията на бета-глюканите подобрява разнообразието на чревната микрофлора. Това, на свой ред, може да подобри някои храносмилателни проблеми като диария, запек и синдром на раздразнените черва. Има и друг вариант за подобрение тук – пробиотик… но защо да не използваме по-вкусното и приятно решение в случая.

Овесени палачинки с мед

Ако имаш време и желание за нещо по-интересно и още по-вкусно – препоръчвам ти да си направиш овесени палачинки. Те са и моят любим вариант за консумация на овесени ядки.

Съставки:

• 1 яйце; • 3 белтъка; • 60 г овесени ядки; • 2-3 г какао; • 1 ч.л. мед.

Начин на приготвяне:

Яйцето, какаото и белтъците се разбъркват добре в купичка. Овесените ядки се смилат с блендер, до получаване на едро брашно. Или можеш да използваш фини овесени ядки. Добавяш смлените ядки към яйчената смес и разбъркваш добре. От сместа се оформя 1 или повече палачинки в размер по избор, които се изпичат на незалепващ тиган. Готовите палачинки можеш да овкусиш с лъжица мед.

Приблизителна хранителна стойност: 370 ккал; 21 г белтъчини; 10 г мазнини; 49 г въглехидрати.

В заключение

Овесените ядки са много полезна и приятна за консумация храна, стига да знаеш как и в какво количество да ги приемаш. Независимо от целта ти, те лесно ще намерят място в твоя хранителен режим и ще можеш да се възползваш от многото им полезни качества.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!