fbpx

Българските скаути честват 20 години от пълноправното възстановяване на организацията си

снимки: ОБС

На 22 февруари скаути от София, Варна, Русе, Плевен, Смолян, Свищов, Шабла, Елена и Перник се събират за да отбележат Световния ден на скаутското движение. Тържественият повод е наричан още Ден на основателя в чест на създателя на скаутското движение Сър Робърт Бейдън-Пауел, роден на 22.02.1857 г. Организация на българските скаути отбелязва и 20 години от официалното си възстановяване като пълноправен член на Световната организация на скаутското движение (World Organization of theScoutMovement/WOSM).

Скаутството е световно младежко движение с над 100‐годишна история и традиции. Възникнало през 1907г. в Англия, до наши дни, то е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по света. Днес световното скаутско движение обхваща над 50 милиона млади хора от 223 страни и територии по света. Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение. Около седем милиона члена на WOSM са възрастни доброволци, които подкрепят местните дейности.

Членовете на Организацията на българските скаути наброяват над 1 000 души.

Скаутското движение е достъпно за всички хора по света, без разлика от пол, произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството – такива, каквито са били създадени от неговият основател ‐ лорд Робърт Бейдън Пауел.

Целта на скаутската дейност е да помага на младите хора да развият своя пълен физически, интелектуален, социален и духовен потенциал като личности, като отговорни граждани и членове на своите местни, национални и международни общности. Това се постига чрез неформално образование, доброволчество, възпитаване на ценности и социална отговорност, участие в обществено значими каузи и други. Организация на Българските скаути работи изцяло на доброволчески принцип. В нея няма нито един служител на трудов договор.

Мисията на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора и чрез хуманна ценностна система да помогне за изграждането на един по‐добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото.

Визията на Световната скаутска организация е до 2023 скаутството да стане водещото образователно младежко движение в света, което ще подпомага 100 милиона млади хора да станат активни граждани и да правят позитивна промяна в своите общности и в света, основана на споделени ценности.

Благодарение на демонстрираната през годините активна работа на стотици доброволци от Организация на българските скаути за развитие на младежкия сектор в България, и след приемане на закона за младежта. Организация на българските скаути беше официално призната като една от трите национално представителни младежки организации.

Организацията успешно управлява доброволчески проекти по Европейската доброволческа служба и по други доброволчески програми.

„До момента сме изпращали доброволци по проекти в Малта, Швейцария, Словакия, Италия, Испания, Япония, Швеция и много други страни по света. Организация на българските скаути е домакин на чуждестранни доброволци от Испания, Литва, Румъния, Швеция, Франция, Белгия, Чехия, Полша, САЩ и др“, съобщават българските скаути.

Скаутите са разпределени в следните възрастови групи:

  • Вълчета- 7 – 11 години;
  • Скаути – 11 – 15 години;
  • Венчъри – 15 – 18 години; Ровъри – 18 – 26 години;
  • Възрастни доброволци – скаутери.

Скаутската идея е въплътена в обещанието, което дава всеки един член

на организацията в началото на своя скаутски път:

„Пред честта си и пред всички тук,

обещавам да се старая според силите си,

да изпълнявам дълга си към Бога и Отечеството,

да помагам на другите

да спазвам закона на скаута.

Обещах!”

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Призив за свалянето на Сашо Кадиев от екран

Кадри БТВ Заформя се кампания за отстраняването на Сашо Кадиев като капитан в „Аз обичам България“. Доста възмутени коментари се изсипват всеки път след предаването по негов адрес в социалните мрежи. Поведението на актьора дразни хората, които дори се заканват заради него да се откажат да гледат иначе прекрасното предаване. …

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

error: Content is protected !!