fbpx

Публикуваха правилата за работа на новата мегаагенция за медицински надзор

Investor.bg , Снимка: pixabay

Те влизат в сила от 1 април, когато започва да работи новата агенция
Регламентират се правата и задълженията на новата агенция „Медицински надзор“. Здравното министерство публикува за обществено обсъждане Проект на наредба за условията и реда за извършване на проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Новата мегаагенция „Медицински надзор“ бе създадена с преходните и заключителни разпоредби на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. въпреки множеството критики срещу концентрацията на функции в един орган. Идеята е новата структура да контролира сектора и да поеме функциите на ИА “Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация.

Предвижда се агенцията да има право да контролира лечебните заведения по всички показатели – медицински, финансови и организационни.

Инспекторите ще могат да извършват проверки за съответствието на структурата, управлението, дейността и организацията на медицинската помощ, съответствието на извършваните от лечебните заведения дейности по трансплантация, спазването на утвърдените медицински стандарти, осигуряване на качеството на оказаната помощ.

В правомощията на новата агенция ще е контролът не само върху предоставянето на пакета от дейности на НЗОК, но и на частните здравни застрахователи.

Ще следи и за спазването на правата на пациентите в лечебните заведения, на утвърдените фармако-терапевтични ръководства и на прилагането на утвърдените стандарти за финансова дейност на държавните болници. Ще се контролира и дали болниците обучават студентите и специализантите правилно и какво се случва с ТЕЛК-овете на територията им.

Всички болници и институции, включително НЗОК, частните здравни фондове ще са длъжни да оказват съдействие на инспекторите при проверките.

Проверките ще са планови и извънредни. Ще могат да се извършват по всяко време в лечебните заведения при спазване правата на пациентите. Проверките могат да са по сигнал на хора или институции, както и по молба на компетентен орган на друга държава.

При съмнения за нежелана реакция следствие дейностите по донорство и трансплантации проверките ще трябва да се правят до 7 дни от сигнала. За резултатите от всяка инспекция пък ще се съставя констативен протокол в срок до 10 дни от приключването й.

Новите правила влизат в сила от 1 април, когато започва да работи новата агенция.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!