fbpx

Третирайте белези и наранявания по кожата с бял равнец

framar.bg

Белият равнец е полезна билка, известна с разнообразните си приложения в народната медицина. Тя се използва при стомашни проблеми и простудни заболявания, а освен това има изключително благоприятно въздействие върху кожата. Може да се каже, че е сред водещите лечебни растения в списъка на билкарите, защото ефикасно облекчава вътрешни и външни възпаления, инфекции и раздразнения.

Тази ценна билка е позната като средство, което се използва за рани и белези, включително следи от акне, наранявания и стрии. Върху кожата белият равнец може да се използва под формата на билков разтвор или етерично масло, разредено с крем за нанасяне.

Изсушен бял равнец

Ето на какво се дължи неговото възстановяващо действие и как лесно можем да си направим успокояваща тинктура.

1. Полезни свойства

Противовъзпалително действие: Белият равнец, особено в концентрирана форма като етерично масло, е отлично средство за облекчаване на възпаления. Той помага за справяне със зачервена, подута и раздразнена кожа и може да се прилага при акне, екзема и обрив.

Омекотяващ ефект: Екстрактът успокоява кожата и възвръща нейната мекота и еластичност. Може да се нанася за подхранване и възстановяване на райони със суха, груба или зарастваща кожа. Белият равнец е деликатен към чувствителните участъци и помага за хидратирането им.

Етерично масло от бял равнец

Антисептични свойства: Билката има антибактериално действие и така предпазва раните и кожните раздразнения от вредни микроорганизми, гъбички и инфекции. Тя помага за облекчаването на обриви, акне, рани и гнойни възпаления.

Кръвоспиращо действие: Белият равнец е едно от най-добрите натурални средства в тази категория. Той помага за стягане на кожата и поддържане на здравословни pH нива. Още в древността билката се е използвала на бойното поле за третиране на рани и белези.

2. Употреба

При белези белият равнец омекотява и подхранва епидермиса, като нежно насърчава възстановяването на кожата. Освен това дезинфекцира раните, помага за овладяване на възпалителните процеси и ускорява зарастването.

Цвят на бял равнец

Може да го използвате под формата на етерично масло и всекидневно да прилагате върху засегнатата зона. Задължително го разредете с хидратиращ крем или натурално масло (кокосово, жожоба, бадемово). Смесете 6-12 капки етерична есенция с 2 супени лъжици основа от крем или масло и нанасяйте поне 2 седмици.

За да направите компрес, използвайте изсушен бял равнец за чай. Необходимо е да бъде на ситно, за да може да приготвите „паста“, подходяща за мазане. Комбинирайте 1-2 супени лъжици от изсушения продукт с малко гореща вода, а когато сместа вече не пари, нанесете върху кожата и оставете 10-15 минути.

За промивка на рана пригответе чай от бял равнец, потопете в него чист плат и внимателно поставете върху наранената кожа.

Чай от бял равнец

Редактор: Гергана Стоева
Източници: plantmakeup.com / beautymunsta.com / mommypotamus.com
Снимки: plantmakeup.com / fourseasonforaging.com / naturalfoodseries.com / organicfacts.net

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!