fbpx

Вътрешната комисия отхвърли ветото на президента за цензурата

Канал 3

Депутатите от Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за личните данни. (ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ТУК)

Както „Петел“ писа първият резултат от закона на ГЕРБ е, че доказани престъпници, сред които изнасилвачи и наркотрафиканти, започнаха да изнудват медиите да махат снимките и имената им от сайтовете. (Прочети тук: https://petel.bg/Parvi-rezultat-ot-zakona-za-tsenzura-na-GERB–Advokati-na-dokazani-izvergi–iznasilvachi-i-pedofili-iznudvat-mediite-da-im-mahat-imena-i-snimki–za-da-pochnat–nov-zhivot-na-chisto–__301735)

Не разглеждаме ветото на държавния глава като начин на конфронтация между институциите, коментира по време на повторното обсъждане шефът на комисията Цветан Цветанов. Всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група, каза той.

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества така, както и свободата на словото, обясни Цветанов и допълни, че правата могат да бъдат ограничени само при непропорционалност.
Демократичните общества трябват да търсят баланс, а не нарушаването му. Липсата на баланс може да създаде опасни прецеденти, предупреди председателят на ПГ на ГЕРБ.

снимка: Канал 3

Според проф. Емилия Друмева, президентски съветник по правните въпроси, ветото на президента Румен Радев не е инструмент на конфронтация, а това е класически компонент на конституционната държава, основана върху фигурата на проверки.

Стремежът да се даде готова и абстрактна формула за балансирана преценка не поверява, а гарантира допълнително напрежение. Държавата трябва да се грижи за правата и мярата на личните данни, призова проф. Друмева.
Според нея мотивите и целта на изменението на закона е добронамерено и легитимно, но начинът, по който е подходен не е постигнат балансът.

В началото на февруари Румен Радев упражни правомощията си и върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Моля,обяснете ми -как и по какъв начин „разковахте“ Президента!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Чакърдъкова за борбата за живот: Колко време имам?

Кадри ютуб и снимки ФБ профил Фолклорната певица Николина Чакърдъкова е може би една от най-обичаните и популярни наши певици. Винаги усмихната и лъчезарна зарежда публиката с присъствието и гласа си. Едва ли някой би предположил като я гледа така, че тя е преживяла доста сложни моменти. Николина Чакърдъкова в …

Блиц Новини
Яни от „Фермата“ очаква първороден син

Снимки и кадри инстаграм Феновете на селскостопанското риалити „Фермата“ няма как да не си спомнят Яни от Козлец. Той бе сред най-колоритните и забавни участници в шоуто, пък и грабна голямата награда в трети сезон. След това взе участие и в сезон осем, след края на който му потръгна в …

Hell's kitchen
Никол повиши самочувствието, откакто е сама сред мъжете

Кадри Нова ТВ Бони се оказа най-дразнещата фигура в отбор „златни“, но Никол от противниците им никак не й отстъпва. Особено след като остана сама сред четирима мъже и пребори женската конкуренция, самочувствието й се вдигна до небесата, не че й е липсвало и преди това. На вечерна резервация се …

error: Content is protected !!