fbpx

Колко заработват хората в Швейцария – една от най-богатите държави в света

pochivka.blitz.bg

В Европа няма по-скъпа за живене държава от Швейцария. Там цените са високи за всичко – от храните, до пътуването с обществен транспорт.

Тези, които посещават страната за първи път, обикновено споделят, че са изхарчили там три пъти повече, отколкото, например, в съседна Германия.

Самите жители, обаче, не се притесняват от цените, защото и заплатите им са високи. Колко всъщност получават хората там?

Икономиката на Швейцария се смята за класика в капитализма, но ако се вгледате в начина и нивото на живот, може да се каже, че страната е наложила социализма.

Вярно е, че всички стоки са много скъпи, но пък са с изключително качество. Например млякото и месните продукти се произвеждат изключително от натурални съставки – там на практика е непознато палмовото масло.

Може и да ви се стори странно, но в Швейцария всеки може да си позволи качествени стоки, независимо от професионалния и финансов статус. Учител, чистачка в супермаркета, работник в производството, лекар, инженер, банков чиновник – каквото и да работите в Швейцария, разликата в заплатите ще е максимум два пъти.

Освен това безработицата в страната е не само една от най-ниските в Европа, но и в целия свят – тя е на 108-мо място от 128 държави.

В момента минимална, почасова ставка е установена само в няколко кантона и е около 20 франка на час. Така на месец, при стандартно натоварване, може да получите 3300-3500 франка.

По данни за 2018 година средната работна заплата в Швейцария е била около 6260 франка – около 5564 евро или 6342 долара.

А в големите градове като Цюрих, Базел или Женева заплатите са по-високи от средната.

По отношение на данъците от заплатата във всеки кантон си има свои правила. Например при средна заплата сумарно се удържат около 12%. При по-богатите данъците растат до 40%.

И още нещо – ако живеете там 12 години, може дори да претендирате за гражданство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!