fbpx

Светослав Иванов: Бъдете малко глупави, малко мързеливи и много щедри

Коментар на водещия на „12о минути“ по Бтв: Светослав Иванов 

Ще започна с нещо хубаво. Една история, която е точно обратното на самобичуването, което е толкова характерно за народопсихологията ни.
През годините съм имал и имам щастието да ви представя много известни и влиятелни хора, хора с уникални истории и характери – както българи, така и чужденци. Никога не коментирам гостите си, защото това не е етично, но ще ви разкажа за една от най-уникалните личности, които някога са влизали в това студио.

Този човек е роден в Мадан. Като дете прочита „До Чикаго и назад“ на Алеко и бяга към Съединените щати. След години той създава печатарски бизнес, който му печели прозвището „Краля на печатарите“ в САЩ. С много труд той се превръща в мултимилионер, но не това е важното. В неговата история на успеха има няколко универсални послания, от които можем да научим много.

„Пътят към успеха, казва той, е да си малко глупав, мързелив и щедър“.

Когато видях тези думи във филма на Нери Терзиева и Иглика Трифонова за ,, се запитах – защо трябва да си малко глупав? Защото, обясни ми Чападжиев в това студио през 2016-а, много умните или тези, които се мислят за много умни, в повечето случаи се колебаят да направят каквото и да било.

Той е почетен гражданин на щата Илиноис. Финансира болници и сиропитаща, изгражда църкви и джамии. Той е и един от първите, които плащат на Ричард Брансън, за да полетят в космоса. Той е човекът, който след като Нигерия ни помете в първия мач на световното в САЩ през 94-а, събира целия отбор в Чикаго, за да ги мотивира.

Но да се върнем към трите правила за успеха. Ако си много работен, казва Шефкет, нямаш време да мислиш и тогава винаги някой друг, който има това време, се възползва от теб. Най-работните се превръщат в най-добрите служители и винаги остават такива. И трябва да си щедър – защото ако хората, които работят за теб не получават своя дял от успеха на компанията ти, тя е обречена.

Тук е напълно прав. Ако работниците ти се чувстват неудовлетворени. Ако с печалбата си купиш най-скъпата кола, докато не си пипал доходите на хората с години, средносрочно, ще дойде момент, в който ще трябва да връщаш и кола, и къща, докато фирмата ти отива в историята.

Такива бизнесмени гледаме и гледахме с години в България. Заради този начин на мислене, почтените предприемачи, защото има и много такива, в момента не могат да намерят работна ръка, което пречи на цялата икономика. Стотици хиляди си тръгнаха или мислят за изхода.

Шефкет Чападжиев всяка година се прибира в Мадан, за да се събере с роднините и приятелите си от детинство.

Тези дни, той преведе един милион долара на болницата в Мадан, която беше заплашена от фалит.

И този жест ми даде повод да напиша този коментар. Защото въпреки, че прекарах един час с този човек в това студио, аз научих много. Той не къса с корените си.

Но не, за да се бие в гърдите с някакъв напудрен патриотизъм, а защото може би така се чувства сигурен. Така се чувства човек. Помислете затова, следващият път, когато някой изкуствено се опитва да ни разделя. И спрете да хвърляте парите и мечтите си през балкона. Бъдете малко глупави, малко мързеливи и много щедри.

Аз отдавна спрях да гледам предаването Ви ,защото от политика ми се повръща и гледам поне в почивните дни да си спестя псувните и лошото настроение след това ,а Вие напоследък наблягате на политиката и ни губите като зрители !

Браво, на доброто и мило момче.Радваме му се.

Браво Светло нека всички управници вземат благороден пример благородна кауза за държавата и народа си толкова пенсионери гладуват малки дечица болни деца че ще помогнат мисля че няма да обеднен Светльо благородна душа носиш в теб Бог да те паз

Г-н Иванов,
Болницата в Мадан никога не е била заплашвана от фалит.
Мисля,че дължите извинение на нас персонала на болницата и населението от региона.
Д-р Стефан Хаджиев
Управител на МБАЛ „Проф.Д-р К.Чилов” гр.Мадан

5 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Бригадата направи едно дете щастливо

Кадри БТВ „Бригада нов дом“ отново донесе много радост в сърцата на измъчено от болест и проблеми семейство. Момчетата се постараха да дадат един уютен и удобен дом на три поколения дами, които заживяха под един покрив. Девет години Вики и нейната майка Гергана живеят в една стая и се …

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

error: Content is protected !!