fbpx

Вековната репутация на златото като валутно убежище се пропуква

Напоследък всичко на световните пазари сякаш се развива в полза на златото. Започвайки от сътресенията в Италия и големият спад на фондовите пазари до подновяването на търговското напрежение и преосмислянето на прогнозите за повишаване на лихвите в САЩ, пише Money.bg.

Въпреки това цените на благородния метал се задържат близо до най-ниското си ниво за тази година. Златото все още не е постигнало никакъв напредък през 2018 г. и е готово да затвори месечните си загуби през май, независимо от отклонението от риска, преминаващ през световните пазари.

Причината се крие в по-голямата привлекателност на американските държавни облигации и нарастващия долар, според Стивън Инез, ръководител на търговията във финансовата компания Oanda Corp.

„По-силният долар е най-значимата пречка, но предвид пълния срив на европейския дълг с фиксирана доходност инвеститорите се втурват към сигурността на американските държавни облигации“, обяснява Инез.

„Този полет към американските убежища с фиксирана доходност е основен фундамент на (растежа на) долара и до известна степен омаловажава привлекателността на златото“, добавя той.

Спотовата цена на метала, която достигна най-ниското си ниво за 2018 г. от 1282.18 долара за тройунция миналата седмица, се понижи до 1300 долара в сряда. В същото време доларовият индекс на Bloomberg се търгува близо до пиковите нива от ноември.

Доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ спадна с 15 базисни пункта, най-много от деня, когато Великобритания гласува за Brexit, но златото остана статично.

И все пак експертите все още не се оказват от благородния метал. „Продължавам да залагам на златото, тъй като спадът е ограничен, имайки предвид множеството геополитически рискове“, каза Инез.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!