fbpx

Спаси София: Велоалеите в града са разпадат

frognews.bg

Малкото велосипедни алеи, с които София разполага, са в трагично състояние. Освен стандартните проблеми свързани с тяхната широчина, връзки и организацията в кръстовищата, изградените преди няколко години велоалеи се разпадат.

Пуснатата през 2015г. алея по ул. Обиколна отдавна е с излющена боя, но поне асфалтовата настилка все още е здрава. Този късмет нямат алеите по бул. Братя Бъкстон, бул. Кн. Мария Луиза и бул. Ломско шосе. Там настилката е силно разрушена, с множество пропадания, дупки и неравности, което създава опасности и прави движението с велосипед некомфортно.

София има нужда от качествена и свързана велосипедна мрежа ако иска да привлече повече ползватели на този вид екологичен транспорт. Въпреки че повечето велосипедни алеи и ленти в София са на практика неизползваеми и несвързани, Столичната община не желае да промени начина, по който тази инфраструктура се проектира и изпълнява. Продължават да се повтарят недопустими грешки, като велоалеи за сметка на тесни тротоари осеяни със стълбове, необезопасени и недомислени пресичания и т.н. Разбира се, това не е пречка всяка година от Московска 33 да се тупат в гърдите, колко километра велотрасета имало в София.

Г-жо Йорданка Фандъкова, предизоборно обещахте 200 км нови велоалеи, но не изпълнихте и 10% от тях. Те не трябва да бъдат самоцел, а да се изграждат след сериозен анализ, как промените ще засегнат останалите участници в движението. Можете да дадете добър пример, като премахнете велоалеята от тесния тротоар около НДК и я свалите на бул. Витоша, за да не се предизвикват непркъснати конфликти между пешеходци и велосипедисти. Така ще покажете, че наистина целите създаване на безопасна и използваема вело мрежа, но не за сметка на пешеходците! В противен случай просто спрете да правите каквото и да е било, защото само създавате проблеми, вместо да разрешавате съществуващите.

Обръщаме се и към всички онези, които не пропускат да споменат как автомобилно пространство се отнема за велоалеи, по които преминава „едно колело на ден“ – направете си експеримент, качете се на велосипед и се опитайте да минете безопасно и удобно из София. Само така ще се разбере, че с неадекватна и некачествена инфраструктура няма как да се очакват върволици от колела.

Спаси София, Фейсбук

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!