fbpx

На 5 февруари рожден ден има…

На 5 февруари рожден ден има Ирина Флорин, поп певица

Ирина Трифонова Костадинова, по-известна като Ирина Флорин, е българска поп певица и моден дизайнер.

Ирина Флорин е родена на 5 февруари 1961 г. в село Гиген, Плевенско. Завършва с отличие Руската гимназия в Плевен. Още в училище започва да се занимава с музика и става първа солистка на училищния хор. Участва в самодейни групи, набира малко опит и влиза в Естрадния отдел на Музикалната академия през 1984 г. в класа на Георги Кордов

По време на следването си получава първата си награда – изпълнената от нея „Влакът на надеждата“ на Хайгашод Агасян е поставена на ІІІ място на Младежкия конкурс за забавна песен през 1983 г. Първите си записи прави в „Балкантон“, издадени на малка плоча през 1988 г. – „Телевизионна неделя“ (м. Мария Ганева) и „Кръговрат“ (м. Румен Бояджиев). Завършва висшето си образование в Музикалната академия.

Певческата кариера на Ирина Флорин започва през 1981 година, когато е поканена от Георги Найденов и Иван Христов за вокал в първата формация на група „Домино“. Единствената ѝ запомнена изява от този период е изпълнението на песента „Нека да е лято“ на концерт по време на фестивала „Златният Орфей“. След неуспеха на формацията в този състав Ирина Флорин започва самостоятелна кариера със спорадични записи и изяви по радиото и телевизията, които нямат особена популярност.

През 1990 г. излиза първият ѝ дългосвирещ албум – „Краят на началото“. Голяма част от песните, както и всички аранжименти, са дело на музикантите от ФСБ. В началото на този период неин импресарио е Димитър Керелезов.

През 1994 г. издава първия си албум на компакт-диск, озаглавен „Стъклен свят“.

През 1996 г. излиза албумът „Цвят лилав“, от който са известните сингли „Цвят лилав“ (по текст на Даниела Кузманова) и „Пътуване“ (в ремикс на „Тибетски сърца“, с гост вокал Мариус Куркински). Следва сътрудничество с групата „Тибетски сърца“ по проекта „За любовта“, който влиза в сборния диск „Мога“ (1999). Едноименният сингъл „Мога“ е резултат от съвместната работа на Флорин с Момчил Колев.

През 2001 г. излиза албумът „В трето лице“, шест песни от който са реализирани като сингли, оглавили челните места на музикалните класации в България. За две от песните в албума Флорин си сътрудничи с Георги и Свилен от група „Остава“, а текстовете на песните в албума са на поетесата и журналистка от списание „Егоист“ Ина Григорова. В конкуренция с албумите на Белослава, Мастило, Румънеца и Енчев и група Те, „В трето лице“ взема приза „Албум на годината“ за 2002 година на Годишните музикални награди на Българския Топ 100.

Освен на музикалната сцена Ирина Флорин има изяви и в модната индустрия – като дизайнер на собствено марково облекло. Присъдена ѝ е наградата „Златна игла“ за дебют през 2006 година.

През 2010 г. Флорин записва албума си „Копринена жена“ – резултат от двегодишен труд на певицата и екипа ѝ от април 2008 г. Музикални продуценти са Ирина Флорин и китаристът на група „Остава“ Георги Георгиев, с когото Флорин създава някои от най-емблематичните си песни през годините. Издател е „Вирджиния Рекърдс“. Името на албума е вдъхновено от романа „Коприна“ на Алесандро Барико, на когото Ирина Флорин е почитателка. „Копринена жена“ включва девет оригинални песни, създадени от Момчил Колев, Георги Георгиев и Димитър Паскалев; два ремикса – „Докога“ на Момчил Колев и „Слънце“ на Графа, дело на DJ Ясмин & DJ Оги, както и две неиздавани песни – „Ако ти си“ от Димо Георгиев, и „Виновна“ – музика и аранжимент: Мирослав Гечев. Текстовете на песните са на Биляна Димитрова, Камелия Лилкова, Татяна Йосифова и Любо. Албумът съдържа и инструменталите на всички песни. Част от песните са записани с класически инструменти и щрайх.

През 2015 г. в дует с Азис записва песента „Само с теб“. Музиката е на Момчил Колев, аранжиментът – на Кристиян Колев, а текстът – на Добромир Банев. На песента е направен видеоклип, премиерата на който е на 9 ноември същата година. От 10 август до 2 ноември 2015 г. песента е в класацията на програма „Хоризонт“ на БНР „Ескалатор“.

През 2016 г. в дует с Миро записва песента „Тихо“

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!