fbpx

Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива

Investor.bg

Законът за горивата бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца
Отпада банковата гаранция при регистрация на търговците на горива. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене поправките в спорния закон, регламентиращ дейностите с нефт и нефтопродукти, познат като Закона за горивата.

Нормативът трябваше да влезе в сила на 28 януари, но в началото на месеца правителството реши да го отложи до 1 юли, за да могат да бъдат изчистени спорните моменти. Въвеждането на регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове разгневиха малките компании от бранша. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция бяха 20 хил. лв., но в крайна сметка това изискване отпадна.

Сега всички легални търговски обекти, които продават горива, ще се вписват безплатно в специален регистър.

„В малките населени места има обекти, за които тези 20 хил. лв. гараниция бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна. 400 хил. обекта са регистрирани. Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски, с всичките изисквания, те се обособиха като обекти“, обясни пред БНР депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров – Ревизоро, който е и вносител на спорния законопроект.

„Конкретизирахме и кои да са обектите, така наречените ведомствени, вътрешни обекти. Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти. Всички легални обекти, които търгуват с горива в България, ще бъдат вписвани безплатно, без банкова гаранция. Тя беше 200 хил. лв, падна на 20 хил. лв., сега е нула“, допълни той.

Сега всички могат да се регистрират в момента, в който поискат. „Проблем остава за едни обекти, които не са нито земеделски, защото е ясно кои са земеделски, нито са вътрешни, а до този момент не са решили да се регистрират. Те ще имат проблем, защото може би никога през живота си не са били регистрирани и сега има дълга процедура“, обясни още депутатът.

Отпадането на банковата гаранция бе прието още във вторник от ресорната комисия в НС, на която е председател Димитров.

Заедно с банковата гаранция за бензиностанциите отпада и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 хил. лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

С това би трябвало да са изпълнени исканията на малките петролни компании, които твърдяха, че първоначалните текстове на закона ще ги доведат до фалит и много фирми ще отпаднат от пазара. Те заплашиха и със скок на цените на горивата.

Въпреки приетите отстъпки Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, които бяха на заседанието на ресорната парламентарна комисия не останаха доволни. „Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението, цитиран от Медиапул. Заради отлагането на влизането в сила на закона от Българската петролна и газова асоциация заяви, че напуска КРИБ.

От Българската минно-геоложка камара и КРИБ също настояха законът да бъде спрян.

В крайна сметка целият закон бе гласуван окончателно днес, но наредбата към него бе отложена с 6 месеца.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

БГ звезди
БТВ прекали с Мария Силвестър, не могат да ѝ вземат думата

кадри bTV Водещата на „Бригада Нов дом” Мария Силвестър буквално превзема ефира на bTV тази седмица. Нейното присъствие започна с едно от най-обсъжданите предавания в родния ефир, продължава през участието ѝ в сериала „Алфа”. На всичко отгоре зрителите ще я виждат всеки ден като седмичен коментатор в „Преди обед”. Още …

Блиц Новини
Най-харесваната двойка напусна „Един за друг“

Кадри Нова ТВ Една от най-харесваните двойки от романтичното риалити „Един за друг“ напусна предаването на крачка от финала. Дилян и Петя се изправиха на елиминации срещу Сияна и Светослав и решаващият глас за това дойде от хората, които те смятаха за свои най-добри приятели Галена и Петър. Петя повече …

error: Content is protected !!