fbpx

Гласят нови големи забрани и наказания за шофьорите

Проектът на нов закон за движение по пътищата, публикуван снощи за обществено обсъждане, въвежда понятието „мобилни устройства за комуникация“, пише auto.blitz.bg.

„На водача на пътно превозно средство е забранено да използва мобилни устройства за комуникация по време на управление на превозното средство, освен чрез устройство, позволяващо използването на мобилното средство без участие на ръцете му“, гласи осъвременената разпоредба.

Според нова забрана „на водача на пътно превозно средство е забранено да използва всякакви други мобилни устройства, отклоняващи вниманието му от управлението на превозното средство“. Така написана, разпоредбата ще обхваща например сърфиране в интернет, скролване във фейсбук и чатове на смартфони и таблети.

Нов шофьор, взел книжка за категория В или В1, през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (76 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години.

Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.

Наказанието на нарушение на ограниченията от нов шофьор е отнемане на книжката за 3 месеца и глоба от 500 лв. За придружител, който не отговаря на изискванията, сакнцията е 300 лв. След изтърпяване на наказанието срокът от шест месеца започва да тече отначало.

Новият шофьор няма да има право да вози пътници, освен придружителя, в интервала между 22.00 и 6.00 ч.

Промените предвиждат още глобата за шофиране на неизправен автомобил да стане 500 лева. Със 100 лева повече ще бъде санкцията, ако автомобилът се управлява от човек без книжка. 150 лева пък ще плащат заловените да преминават на червено

Е, последния абзац направо уби коня. Връх на чиновническата глупост. Еми щом само придружителя ще има право да вози пътници от 22.00 до 06.00 ч., той тогава не се явява като придружител, а шофьор. Новия шофьор в този случай си е пътник. Толкова ли не можахте простичко и ясно да изпишете само ограничението за новия шофьор- и точка.

Стойнев прочети го пак и пак и пак….

А ще бъдат ли глобявани пешеходците, които пресичат като овце със залепени на ухото телефони без да се оглеждат, като че ли решават важни държавни дела, а те са също участници в пътното движение?

Глоба като в Германия .Пътища тоалетна

Неизправена втомобил? Демек ако не е минал технически преглед, щото най вероятно не си е платил данъка човека, глоба 500 лева. Педали.

какво означава “ технически неизправен“ – скъсан калобран или неподвижен сенник? Защо не е прецизирано понятието?

Тези идиоти с купени дипломи не правят разлика м/у човек с автомобил и пешеходец за да вземат пари от хората.Ненаситни тъпи и неграмотни но, така е в нашто МЕШАРЕ.

7 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Зрителите са в шок от въпрос в „Аз обичам България”, искат спиране на шоуто

кадри bTV Въпрос в телевизионната игра „Аз обичам България” ядоса много зрители в петък вечер и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според някои той изобщо не е подходящ за семейно и патриотично предаване. Интересно е, че въпросът, който се появи в най-напрегнатия момент в играта, шокира дори и …

БГ звезди
Веско Маринов: Родих се селянин, станах гражданин

кадри Нова телевизия Емоционална изповед направи по Нова телевизия естрадната звезда Веселин Маринов. Певецът призна, че е изпитва страх да посети родната си къща в Полски Тръмбеш, която е единственото място, което нарича „у дома”. „Никой не ме чака вече там”, обясни Маринов, едва удържайки сълзите. Той се върна назад …

Блиц Новини
Шеф Кустев за скандала със Сашо Кадиев: Преди да ме ядоса, да пита майка си!

кадри bTV От няколко дни зрителите на bTV очакват с интерес новия епизод на „Аз обичам България”. Основният им мотив е да видят ще яде ли Сашо Кадиев бой от шеф Кустев. От кадрите в аноннса за играта се вижда, че актьорът и звездата на „Мастършеф” не просто се карат, …

error: Content is protected !!