fbpx

Бисер Петков обещава по-висока финансова помощ за хората с увреждания

news.bg

От 1 януари всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Над 600 000 души са с и над 50% увреждания. Това стана ясно от брифинг на социалния министър Бисер Петков по изпълнението на законодателството за хората с увреждания.

Размерът на финансовата подкрепа зависи от степента на увреждането и е обвързана с линията на бедността, която сега е 348 лева и всяка година ще се увеличава размерът на помощта.

 

Помощта е процент от линията на бедност в зависимост от степента на увреждане. Хората с 50% и над 50% инвалидност трябва да подадат заявление в дирекцията за Социално подпомагане не по-късно от 31 март 2019.

До 31 март подкрепата ще се отпуска без индивидуална оценка, поясни министърът. Иначе по закон ще се отпуска след индивидуална оценка. Наредбата обаче още не е готова. Това ще стане от 1 април.

 

Бисер Петков увери, че няма да има хора, лишени от финансова помощ. Човекът, който получава до момента по-ниска подкрепа, ще получи по-висока финансова подкрепа.

Тези, които пък към момента получават по-висока, ще запазят размера на помощта.

50 336 лица за периода 1-21 януари са подали заявления за финансова подкрепа, стана ясно още от думите на министъра.

В най-лошият случай подкрепата ще е със 134 лева повече, както обясни Петков. Изплащането ще става по избран от лицето начин-по банков път или през пощенските клонове. Огромна е работата на социалните служби, по мнението му.

 

„Не приемам да се обвинява администрацията за безхаберие, за мудност и бойкот“, изтъкна социалният министър, в отговор на думите на омбудсмана Мая Манолова вчера, че администрацията бламира реформата за хората с уврежданията.

Според Петков това категорично не отговаря на истината. Над 25 550 души ще получат подкрепа на социални асистенти и домашни помощници.

Досега получавах интеграционни добавки 31.08 ст. и 22.50сза лекарства и транспорт.Инвалид съм с 84 процента инвалидност !Общата сума е 53.58 лв . От 01 01 2019 г. те се премахват и ще взимам само 52.20 лв. Престанете да лъжете народа!

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!