fbpx

Търсенето на земеделска земя в Добричкия регион е 2 пъти по-голямо от предлагането

Investor.bg , Снимка: pixabay

Сега средната цена в региона на хубавите парцели е около 2500 лева, посочват брокери

Търсенето на земеделска земя в Добричкия регион е поне два пъти по-голямо от предлагането при намаляващия оборот на чернозема, съобщиха на БТА от Регионалното сдружение за недвижими имоти в очакване на пролетната кампания.

Добрите ренти, които получават собствениците на земя за отминалата стопанска година – по около 100 лева за декар, и тази зима затвориха пазара. Все по-малко граждани продават земя, а, когато им се налага – да покрият банков заем, да решат здравословен проблем или да изплатят жилище – го правят със съжаление, коментира председателят на сдружението Павлина Тодорова. По думите й мнозина предпочитат получените средства от рентата да инвестират отново в земя, тъй като тя не се облага с данъци, а новозакупено жилище трябва да се поддържа.

Земята в Добруджа „оредя“, много рядко излизат парцели по 300 декара, но все още се намират по 50-100 декара. Ако през 2010-2011 година декар чернозем премина границата от 1000 лева, сега средната цена в региона на хубавите парцели е около 2500 лева, посочват брокери. Според тях най-скъпо вървят нивите край Балчик, където собственик на земя в една от най-големите земеделски кооперации в региона, ако предлага и дяловия си капитал, може да вземе по 2800-3000 лева за декар.

Пазарът на земя не е в обема отпреди десетина години. Все по-малко е движението в собствеността на земеделската кооперация, ако преди сме регистрирали по стотина промени за година, сега са в пъти по-малко, казва председателят на кооперативното стопанство Младен Мартинов.Той обяснява интересът на купувачите не толкова с добрите ренти, които дават повечето земеделски производители в региона, колкото със сигурността и доверието в кооперацията.

Свитият пазар вдигна цената и на най-евтината земя край Крушари и Тервел, където доскоро се продаваше под 2000 лева за декар. Черноземът е скъп и в селата Овчарово, Методиево, Владимирово, Божурово, изреждат брокери от браншовата организация.

На една оферта „предлагане“ се падат поне две „търсене“, казва Божанка Костова от агенция за недвижими имоти в Генералтошевския край, където нивите са сред най-плодородните. По думите й кандидат-купувачите преимуществено търсят земя, за която не е сключен договор с арендатор, или, ако все пак има – да е за кратък срок. И край Генерал Тошево декарът върви по 2000-2500 лева.

Напролет цената на земята няма да падне, смята Костова. По думите й с началото на пролетната кампания, когато се очаква пазарът да се раздвижи, цената на чернозема може би ще продължи да расте. Брокери допускат, че поскъпване ще има с присъединяването на България към еврозоната.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Люси Иларионов: Веско Маринов вися на въже заради клип

Кадри ютуб „При ТоТо“ и видеоклип Веселин Маринов Режисьорът Люси Иларионов е пълен с истории покрай снимането на клипове на родни звезди. извади на показ някой пикантни детайли от кухнята на поп фолка. Продуцентът отрязал големите фолк звезди от лекия жанр Eмилия и Ивана, без да му мигне окото. Това …

Блиц Новини
Започна наддаването за победител в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Краят на кулинарното шоу Хелс китчън наближава и започнаха залагания кой от останалите вътре участници ще грабне голямата награда от 100 000 лв. Четирима мъже се спрягат за основни претенденти за финала в шоуто. Това са Лъчезар Чоткин от Дупница, Димитър Красенов, който от 8 години живее …

Блиц Новини
Задава се сватба за Зомбори след Капките

Най-добре представящият се имитатор този сезон в „Като две капки вода“ Влади Зомбори официално от сцената се обясни в любов на половинката си актрисата Весела Бабинова. Макар да имат дете, двамата все още не са сключвали брак. След края на шоуто, той ще предложи на любимата си да се оженят, …

error: Content is protected !!