fbpx

Шестима депутати от ГЕРБ внесоха голяма промяна в изборния закон

www.blitz.bg

Забраната за оповестяване на резултати от социологически проучвания в деня за размисъл в изборния ден да отпадне. Такова предложение са внесли шестима бургаски депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на промените в Изборния кодекс.

Мотивите – множеството сигнали до ЦИК, че забраната се нарушава „под формата на алегорични образи на предмети, животни, населени места и други“, както и фактът, че резултати от проучвания се публикуват във фейсбук профилите на медиите и това е законно.

Същото предложение имаше преди две години от Съвета за електронни медии. Темата беше разисквана в Народното събрание за последно преди три години, когато от ГЕРБ и Патриотичният фронт искаха забраната да обхване цялата предизборна кампания. Осем депутати от „БСП за България“ начело с лидера на социалистите Корнелия Нинова предлагат да се задължи ЦИК да създаде и поддържа публичен регистър на избирателите с възможност за справка по ЕГН.

Предвидено е това да стане на базата на списъците с гласувалите на последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г. и сверяването им с данните в регистъра на населението. Срокът според предложението е 31 март 2019, тоест преди евровота на 26 май.

Освен изчистването на т.нар. „мъртви души“ другият приоритет на левицата е да се противопостави на ГЕРБ за отпадането на машинното гласуване. БСП настоява и за въвеждане на процедура при сгрешен протокол, а членовете на секционни избирателни комисии да са задължително със средно образование. Срокът за внасяне на предложения за промени в Изборния кодекс изтича днес.

А защо да не отпадне изобщо оповестяване на резултати и след изборите в изборния и следващия ден. След като ГЕРБ ще ги спечели с фалшифициране и рекет, тамам народа спокойно ще си почине и ще пийне ….. една вода . Това и по бай тошково време го нямаше.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Крисия призна защо три години кариерата ѝ е била на пауза

кадри Нова телевизия Крисия пусна нова песен след 3 години пауза и се появи по Нова телевизия за да каже къде се е губила толкова дълго. Певицата не даде много ясен отговор, но от думите ѝ се разбра, че просто много е внимавала да не сбърка с изборите, които трябва …

Блиц Новини
Всички сме в грешка! Проф. Мурдаров каза истинското значение на думата „нелицеприятен”

кадри БНТ Думата „нелицеприятен”, която се използва доста често от много хора, изобщо не значи това, което те си мислят. Това изненадващо разкритие направи езиковедът и преводач проф. Владко Мурдаров по БНТ. При поредното си гостуване при Георги Любенов беше категоричен, че тази дума изобщо не е синоним на „грозен”. …

Блиц Новини
Доста момичета в „Ерегенът” си имали гаджета отвън, разкри Екатерина

кадри bTV, YouTube/Надкаст Не само една, а няколко кандидатки за сърцето на Алек трябваше да бъдат изгонени от „Ергенът” служебно. Това разкри отпадналата Екатерина. Тя на практика потвърди, че в имението бързо се е разбрало, че Габриела  и Памела са сестри, преди това да беше разкрито официално от продукцията. Екатерина …

error: Content is protected !!